Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pokusa kawosza nie tylko doskonale smakuje, ale również zadziwia swoim wyglądem. Zamiast tradycyjnych, poziomych blatów przełożonych kremem, po przekrojeniu zobaczycie pionowe warstwy. Z pewnością nie jeden z waszych gości będzie się zastanawiać, w jaki sposób uzyskaliście ten efekt. Tymczasem jest to banalnie proste.
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 94
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 255
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 94
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 255
Składniki
Przygotuj biszkopt kawowy. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do nich cukier i ponownie zmiksuj, aby piana zaczęła lśnić. Następnie, cały czas miksując masę, zacznij dodawać do niej po jednym żółtku, kawę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wody oraz pastę waniliową. Mieszaj do momentu, aż masa będzie miała jednolity kolor. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sitko, dodaj do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj przy pomocy szpatułki
Masę na biszkopt podziel na 2 części. Każdą z nich rozsmaruj na blaszce o wymiarach 33 x 40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 8 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Każdy z upieczonych biszkoptów przełóż na ściereczkę, usuń papier do pieczenia i zwiń w ciasny rulon. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj krem do przełożenia ciasta. Kawę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku i odstaw do wystygnięcia. Mascarpone i śmietanę zmiksuj w dużej misce na puszystą masę, a następnie dodaj do niej rozpuszczoną kawę, aromat migdałowy oraz cukier puder. Dokładnie zmiksuj, aby krem nabrał jednolitego koloru.
Rozwiń blaty biszkoptowe, obetnij nierówne brzegi, a następnie każdy z nich podziel na 3 paski o szerokości około 10cm. Każdy z nich posmaruj cienką warstwą kremu. Pierwszy pasek zwiń w ciasny rulon, a następnie owiń wokół niego kolejne paski (tak jakby tworzyły jeden bardzo długi pasek). W ten sposób powstanie duże ciasto. Jego wierzch i brzegi udekoruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki na minimum 4-5 godzin.
Na suchej patelni upraż migdały, aby nabrały złotego koloru. Wystudź i przed podaniem obsyp nimi wierzch ciasta. Pokusa kawosza jest gotowa. Smacznego!