Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj cos smacznego do kawy: Półkruche ciasteczka różyczki z beza i orzechami. Fantastyczne polaczenie smaków i atrakcyjny wygląd tych ciasteczek zaskoczy rodzinę i gości. Smacznego!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 32
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 32
Składniki
Do miski przesiać 400 g mąki pszennej, dodać szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Następnie do mąki zetrzeć masło i całość dobrze ze soba rozetrzeć tak aby powstała drobna kruszonka. Do powstałej kruszonki dodać żółtka i jogurt / śmietanę. Składniki wymieszać łyżką a następnie wyrobić ręcznie, na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto owinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotować beze: w misce ubić białka wraz z cukrem i szczypta soli. Do ubitych na sztywno białek dodać zmielone orzechy i dobrze wymieszać.
Ciasto wyjąc z lodówki i wyłożyć na poruszoną mąką stolnicę. Podzielić na równe części, u mnie 15, po 50 g każda. Z każdej z nich uformować kulę, którą następnie rozwałkować na okrągły placek.
Na każdym placku zrobić 4 nacięcia 2 cm od środka. Patrz film. Na środek placka wyłożyć około 1 łyżkę ubitych białek, które szczelnie owinąć, na zakładkę, powstałymi po nacięciu częściami ciasta. Tworząc w ten sposób różyczkę. Każde ciasteczko odłożyć na tace do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Piec w 180 st. C 20 – 25 minut. Upieczone i wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem. Smacznego!