Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam je na urodziny małego chłopczyka, który był zachwycony ich wyglądem i smakiem. Przepis na same ciastka jest bardzo prosty, ich zrobienie nie wymaga specjalnych umiejętności. Jeśli chodzi o zrobienie lukru królewskiego, to uważam, że narosło wokół niego wiele mitów, które spowodowały, że boimy się używać go do dekorowania ciasteczek.
Silikonowa stolnica, siekaczka lub nóż, wałek, trójkątne saszetki na lukier, lub małe torebeczki z zipem, gumki do związania saszetek oraz przyrząd cukierniczy (do nabycia nawet w markecie) – patyczek plastikowy z małą kuleczką na końcu, którym rozprowadza się lukier na powierzchni ciastek
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 388
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2900
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 388
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2900
Składniki
Ciastka: Na stolnicy wysyp przesianą mąkę z proszkiem, dodaj masło i smalec i posiekaj siekaczką. Dodaj cukier, ocet i mleko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 1 godzinę. Podziel ciasto na pół, jedną część przechowuj w lodówce, a drugą rozwałkuj na grubość 3 mm i nadaj im kształt kwadratów i prostokątów (można posłużyć się linijką). Ułóż na blasze i piecz w tem. ok. 170 stopni do uzyskania złotego koloru ok. 10-15 min. Lukier: Ubijaj przez chwilę białka ok. 5 min., dodaj cukier puder 1 szklankę i dalej ucieraj przez 5 min. na wolnych obrotach. Jeśli konsystencja wg Ciebie będzie odpowiednia do pokrycia całych ciastek lukier powinien być luźniejszy. Jeśli chcesz zrobić jakieś napisy lub wzory na ciastkach to wystarczy dodać do białek trochę więcej cukru i już masa jest gęściejsza. Dodawaj sok z cytryny lub cukier małymi porcjami i sprawdzaj gęstość. Masą rzadszą pokrywamy całe ciastka i wypełnienia. Masą gęstszą pokrywamy krawędzie, obrzeża do wypełnień, robimy napisy i dekoracje.
Najważniejsze w przygotowaniu lukru i dekorowaniu jest zachowanie spokoju i pilnowanie, aby nie drżała dłoń. Polecam zrobić kilka partii na próbę na białym lukrze, bez barwników i troszkę poćwiczyć dłoń. Po kilku próbach dochodzi się do wprawy i już można przygotować urodziny jakiemuś maluchowi. Na kruchych ciastkach lukier też świetnie się prezentuje. Można go używać na pierniczkach, w okresie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy. Każda okazja będzie dobra, aby upiec sobie ciasteczka i się nimi zajadać. Dzieci docenią Wasz wysiłek, ponieważ ciastka jako pierwsze znikną z talerza, tort odejdzie na dalszy plan. Tak właśnie było w moim przypadku, kolory i kształt zrobiły swoje. Smacznego! Baw się i nie bój się zrobić to źle, ciastka nie muszą być perfekcyjne. To jest proces i do wprawy dochodzi się po zrobieniu jakiejś tam ilości. To zależy od zdolności manualnych, ale też samozaparcia i wiary w sukces. Nie trzeba być genialnym cukiernikiem, aby zrobić lukier królewski. Wbrew pozorom, jest on bardzo prosty do zrobienia. Jego konsystencję reguluje się cukrem lub wodą. Ja zamiast wody wolę dodać sok z cytryny, dlatego, że przełamuje słodycz cukru i ciastka są smaczniejsze.