Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To sprawdzony przepis na ciasto. Piekę go też ze śliwkami i jest na prawdę smaczne. Samo ciasto bardzo mi smakuje, a do tego pyszne kwaskowate owoce i chrupiąca kruszonka - niebo w gębie:). Przepis podany przeze mnie jest na dużą blachę, choć składniki łatwo podzielić przez pół i wczoraj upiekłam ciasto na mniejszej blaszce. W sam raz na jeden dzień do spałaszowania w kilka osób. Nadzienie rabarbarowe wzbogaciłam daktylami. Ale o szczegółach poniżej. Ciasto idealne do popołudniowej kawy czy jako przekąska do pracy czy szkoły, ale też jako słodkie uzupełnienie uczty grillowej.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27476
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27476
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, masło i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto
Ze składników podanych powyżej zagniatamy kruszonkę, aż uzyskamy większe i mniejsze grudki
Rabarbar myjemy i kroimy na ok 1,5 centymetrowe kawałki. Obsypujemy 2 - 3 łyżkami cukru i przekładamy na durszlak lub sito, aby rabarbar nieco puścił sok
Daktyle i żurawinę zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy tak na ok 10 minut, potem odcedzamy i odciskamy z wody. Tym razem nie dałam żurawiny, bo akurat nie miałam. Zwykle dodaję
Ciastem wykładamy spód formy ( u mnie duża blacha o wymiarach: 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja skorzystałam z małego wałka na rączce i rozwałkowywałam ciasto po kawałku w formie
Ciasto pokrywamy równomiernie odsączonymi daktylami i żurawiną, a następnie na ciasto wykładamy rabarbar
Całość posypujemy kruszonką
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 1 godziny
Po wystygnięciu można oprószyć cukrem pudrem