Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To sprawdzony przepis na ciasto. Piekę go też ze śliwkami i jest na prawdę smaczne. Samo ciasto bardzo mi smakuje, a do tego pyszne kwaskowate owoce i chrupiąca kruszonka - niebo w gębie:). Przepis podany przeze mnie jest na dużą blachę, choć składniki łatwo podzielić przez pół i wczoraj upiekłam ciasto na mniejszej blaszce. W sam raz na jeden dzień do spałaszowania w kilka osób. Nadzienie rabarbarowe wzbogaciłam daktylami. Ale o szczegółach poniżej. Ciasto idealne do popołudniowej kawy czy jako przekąska do pracy czy szkoły, ale też jako słodkie uzupełnienie uczty grillowej.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1466
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1189
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1318
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 964
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1466
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1189
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1318
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 964
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, masło i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto
Ze składników podanych powyżej zagniatamy kruszonkę, aż uzyskamy większe i mniejsze grudki
Rabarbar myjemy i kroimy na ok 1,5 centymetrowe kawałki. Obsypujemy 2 - 3 łyżkami cukru i przekładamy na durszlak lub sito, aby rabarbar nieco puścił sok
Daktyle i żurawinę zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy tak na ok 10 minut, potem odcedzamy i odciskamy z wody. Tym razem nie dałam żurawiny, bo akurat nie miałam. Zwykle dodaję
Ciastem wykładamy spód formy ( u mnie duża blacha o wymiarach: 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja skorzystałam z małego wałka na rączce i rozwałkowywałam ciasto po kawałku w formie
Ciasto pokrywamy równomiernie odsączonymi daktylami i żurawiną, a następnie na ciasto wykładamy rabarbar
Całość posypujemy kruszonką
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 1 godziny
Po wystygnięciu można oprószyć cukrem pudrem