Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Półkruchy kokosowiec z morelami"
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10527
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336839
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4540
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424323
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10527
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336839
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4540
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424323
Składniki
Morele umyj, wytrzyj do sucha. Owoce rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój na duże cząstki.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do dużej miseczki. Dodaj szczyptę soli i mocno schłodzoną margarynę pokrojoną na małe kawałki. Wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj 1/2 wiórków kokosowych oraz jajka i kwaśną śmietanę. Jeśli chcesz by ciasto miało jeszcze intensywniejszy aromat, dolej trochę likieru kokosowego. Wszystkie szybko zagnieć rękoma. Ew. podczas zagniatania dodaj jeszcze trochę mąki.
Dużą blachę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Ciasto rozwałkuj na gruby placek. Wylep nim spód blachy. Na cieście rozłóż cząstki moreli. Lekko wciśnij je w ciasto. Wierzch placka posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 45 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.Źródło: Tina