Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Pomarańczowe roladki biszkoptowe z kremem
  • Ciasta
  • Przepis na

Pomarańczowe roladki biszkoptowe z kremem

17.06.2022 Odsłon: 1172
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na roladki biszkoptowe o smaku pomarańczowym, wypełnione lekkim kremem waniliowym na bazie kremówki i mascarpone. Roladki są lekkie jak chmurka i rozpływają się w ustach. Mięciutki biszkopt ma intensywny smak i zapach pomarańczy, z delikatną nutką migdałów. Sam krem jest cudownie waniliowy i świetnie uzupełnia całość. Przyjemny, pachnący, prosty w przygotowaniu smakołyk.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

blacha z piekarnika, mikser

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Kurczak po kozacku

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 27983

do 30 min 30 min
35

Przepis dnia

SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Pieczywo

Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Pieczywo Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy ch...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Chleby

Odsłon: 1061521

> 60 min >60 min
2430
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 16035

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15721

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4746

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 410

> 60 min >60 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Kurczak po kozacku

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 27983

do 30 min 30 min
35

Przepis dnia

SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Pieczywo

Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Pieczywo Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy ch...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Chleby

Odsłon: 1061521

> 60 min >60 min
2430
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 16035

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15721

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4746

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 410

> 60 min >60 min
1
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Pomarańczowe roladki biszkoptowe z kremem
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
5-6 osób

Składniki

Biszkopt
  • 100 g migdałów
  • Niepełna szklanka (100 g) cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 białka
  • Skórka z połowy pomarańczy
  • Barwnik pomarańczowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki (20 g) cukru
  • 2 łyżki (20 g) mąki
  • Szczypta soli
Nadzienie
  • 1 opakowanie (250 g) mascarpone
  • 125 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki (35 g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Przybranie
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki (50 g) migdałów
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj nadzienie. Do miski wlej 125 g dobrze schłodzonej śmietany kremówki (36%), dodaj do niej jedno opakowanie mascarpone, dwie łyżki cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Składniki wymieszaj ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach, a następnie zwiększ moc miksera i ubij je do uzyskania gęstego, sztywnego kremu. Gotowe nadzienie odstaw do lodówki na czas przygotowania biszkoptu.

2

100 g zblanszowanych migdałów wrzuć do kielicha blendera i rozbij je na drobny pył. Jeśli nie masz blendera, pomiń ten krok i użyj mąki migdałowej.

3

Do miski dodaj 100g cukru pudru, zblendowane migdały, startą skórkę z połowy dużej pomarańczy i 3 duże jajka. Zawartość miski krótko wymieszaj za pomocą miksera, na średnich obrotach, do uzyskania jednolitego płynu.

4

Miskę z jajkami postaw na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Zawartość miski ubijaj mikserem w kąpieli wodnej do podwojenia objętości i uzyskania gęstej konsystencji. U mnie zajęło to około 10 minut.

5

Kiedy masa jest już jasna i puszysta, zdejmij miskę z rondelka i ponownie postaw ją na blacie. Mieszaj masę mikserem przez kolejną minutę lub dwie. Po tym czasie dodaj do niej niewielką ilość ekstraktu pomarańczowego i, opcjonalnie, odrobinę barwnika. Masę jajeczną krótko przemieszaj do równego rozprowadzenia dodatków.

6

3 białka dużych jajek wlej do osobnej miski i zacznij ubijać je mikserem na niskich obrotach, do lekkiego spienienia. Dodaj do nich szczyptę soli, zwiększ moc miksera i ubij do uzyskania puszystej, ale jeszcze nie sztywnej piany.

7

Do białek dodaj kolejno 4 łyżeczki cukru, za każdym razem mieszając całość do całkowitego połączenia się składników. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj białka do masy z jajek, migdałów i cukru pudru. Zrób to delikatnie, w trzech partiach, za każdym razem całkowicie łącząc ze sobą zawartość miski. Uważaj, żeby nie wybić zbytnio powietrza w trakcie łączenia mas. Po dodaniu białek całość powinna być delikatna i lekka jak chmurka.

8

Bezpośrednio do miski przesiej 20 g mąki pszennej. Ciasto ponownie przemieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do połączenia się mąki z resztą składników.

9

Gotowe ciasto wylej na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika o rozmiarach 46 x 38 cm. Ciasto rozprowadź równo po całej powierzchni formy. Biszkopt piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza w funkcji góra dół przez 9 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru.

10

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw na blat kuchenny. Blachę z biszkoptem przykryj dużym kawałkiem papieru do pieczenia i od razu obróć do góry dnem. Delikatnie zdejmij z biszkoptu papier, na którym się piekł, i zostaw go na 5 minut do lekkiego przestudzenia.

11

Po 5 minutach ciasto powinno być już letnie, ale jeszcze elastyczne. Rozprowadź krem równo po całej powierzchni biszkoptu. Biszkopt obróć krótszą stroną do siebie i podziel go wzdłuż na dwie równe części. Tak przygotowane połówki ciasta zwiń w ciasne rolady, owiń je szczelnie papierem do pieczenia i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut do całkowitego zestalenia.

12

Wyjmij roladki z lodówki i zdejmij z nich papier. Odetnij nieregularne brzegi za pomocą ostrego noża. Wyrównane rolady podziel na sześć lub osiem równych kawałków i odstaw znowu do lodówki na 15 minut.

13

Udekoruj roladki. 50 g migdałów dosyć grubo posiekaj. Rozpuść 100 g białej czekolady. Zanurz każdą roladkę z jednej strony najpierw w białej czekoladzie, a następnie w posiekanych migdałach. Po zanurzeniu wszystkich roladek przełóż resztę białej czekolady do rękawa cukierniczego i wyciśnij ją na górę każdej roladki, tworząc nieregularny szlaczek.

14

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki