Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popapraniec to ciasto, które łączy w sobie kruchość ciasta francuskiego, delikatność wiórek kokosowych i waniliowy krem.
wymiary formy: 20x30 cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12735
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1444
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13933
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5807
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12735
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1444
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13933
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5807
Składniki
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do środka włóż ciasto francuskie, w razie potrzeby docinając je i sztukując.
Wstaw je do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Wyjmij i odstaw.
Przygotuj ciasto kokosowo-makowe.
W misce wymieszaj mielony mak, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia.
Dodaj jajka i całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Podziel ją na dwie części.
Jedną część masy przelej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Powtórz z drugą częścią ciasta. Pozostaw obie do ostygnięcia.
Przygotuj krem waniliowy.
W garnku zagotuj mleko z cukrem.
W osobnej misce rozbełtaj żółtka z mąkę, dodając odrobinę zimnego mleka, by nie powstały grudki. Stopniowo wlewaj masę jajeczną do gorącego mleka, energicznie mieszając. Gotuj całość na małym ogniu, do zgęstnienia. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niego zimny budyń, cały czas miksując.
Przygotuj polewą czekoladową.
W rondelku podgrzej śmietankę do uzyskania temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Złóż ciasto.
Na spodzie z ciasta francuskiego rozłóż połowę kremu waniliowego. Przykryj go jednym blatem ciasta kokosowo-makowego i rozsmaruj drugą połową kremu. Połóż drugi blat ciasta z makiem. Całość polej zastygającą już polewą czekoladową.
Ciasto Popapraniec wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny, do całkowitego stężenia wszystkich mas.