Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pory na cieście z pieca"
Składniki
Z mąki, posiekanego masła, jednego jajka i 1/4 łyżeczki soli zagnieć jednolite ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Pory oczyść, dokładnie opłucz, górną część odetnij. Pokrój w talarki, zblanszuj w posolonej wodzie.
Boczek pokrój w kostkę i około 3 minut podsmaż go na patelni. Następnie lekko oprósz pieprzem. Ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Rozwałkowanym ciastem wylep dno i boki formy żaroodpornej. Wstaw na 20 minut do lodówki. Z resztek ciasta wytnij gwiazdki i trójkąty. Posmaruj je jednym żółtkiem roztrzepanym z kremówką i piecz 7 min w 200°C. Resztę jajek i białko zmiksuj z mlekiem, dopraw do smaku.
Na cieście rozłóż pory i boczek, zalej masą jajeczną, posyp serem. Piecz około 40 minut w 200°C. Udekoruj upieczonymi gwiazdkami i trójkątami oraz rzeżuchą.
<strong>Nasza rada</strong>
To danie można można zrobić w wersji bez sera. Wówczas dla zaostrzenia smaku do masy jajecznej dodajemy 1/2 łyżeczki curry.
<strong>: ok. 100 min. Koszt porcji: ok. 3,10 zł. Ilość porcji: 4. </strong>Źródło: Kobieta i życie