Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowa chmurka to już klasyka wypieków, a co powiecie na wersję z porzeczkami? Mi bardzo zasmakowała - połączenie kwaskowych owoców i słodkiej bezy jest rewelacyjne!
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 108
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 209
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1829
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 108
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 209
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1829
Składniki
Biszkopt - robiłam na blasze 22x24cm Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Studzimy. Biszkopt zdejmujemy z papieru do pieczenia. Wkładamy z powrotem do formy wyłożonej świeżym papierem lub folią aluminiową.
Beza. Na papierze do pieczenia odrysowujemy blachę, w której piekliśmy biszkopt. Białka ubijamy. Porcjami dodajemy cukier (następna porcja, gdy poprzednia zupełnie się rozpuści). Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Na dużej blasze układamy papier. Wykładamy bezę. Warto zrobić mniejszy prostokąt niż odrysowany z blachy, bo beza trochę się "rozejdzie". Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 5 minut w 150 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach. Suszymy w otwartym piekarniku.
Warstwa owocowa. Galaretki przygotowujemy w mniejszej ilości wody. Na 2 galaretki dałam 600ml. Po całkowitym rozpuszczeniu proszku dodajemy porzeczki. Zostawiamy, aż zacznie tężeć. Galaretkę z owocami wykładamy na ciasto. Powinna być na tyle gęsta, aby nie spływać bokami. Wstawiamy do lodówki.
Masa śmietanowa. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy małą ilością wody (ok 1/4 szklanki) i podgrzewamy, aż się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Ja podgrzewam chwilę w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do śmietany i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na galaretkę. Od razu na śmietanie układamy ostudzony blat bezowy. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.