Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatny, świetnie chłodzący torcik o smaku czarnej porzeczki i śmietanki. Bez pieczenia, spodem są gotowe biszkopty. Bardzo smaczny, piankowy. Przy tym ładnie wygląda. Smak lata z mojego ogrodu :) Bardzo polecam.
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 2382
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 139
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 5787
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 2382
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 139
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 5787
Składniki
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Porzeczki umyć, przełożyć do garnka, lekko rozgnieć, dusić kilka minut pod przykryciem. Przetrzeć przez gęste sitko. Przecier wlać do garnka (powinno wyjść ok. 200-250 ml), wsypać cukier, zagotować mieszając do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
Śmietankę kremówkę (500 ml) ubić na sztywną pianę, wlać ostudzony przecier z porzeczki, zmiksować. Biszkopty ułożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożyć na nie masę śmietanowo-porzeczkową, wyrównać. wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę zalać zimną wodą (50 ml), odstawić do napęcznienia, podgrzać (nie gotować) do jej rozpuszczenia, ostudzić. Śmietankę kremówkę (250 ml) ubić z cukrem na sztywną pianę, wlać żelatynę, cały czas przy tym miksując. Gotową masę wylać na wierzch porzeczkowej masy, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.