Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatny, świetnie chłodzący torcik o smaku czarnej porzeczki i śmietanki. Bez pieczenia, spodem są gotowe biszkopty. Bardzo smaczny, piankowy. Przy tym ładnie wygląda. Smak lata z mojego ogrodu :) Bardzo polecam.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 202
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 107
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 230
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2186
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 87
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 55
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 202
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 107
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 230
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2186
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 87
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 55
Składniki
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Porzeczki umyć, przełożyć do garnka, lekko rozgnieć, dusić kilka minut pod przykryciem. Przetrzeć przez gęste sitko. Przecier wlać do garnka (powinno wyjść ok. 200-250 ml), wsypać cukier, zagotować mieszając do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
Śmietankę kremówkę (500 ml) ubić na sztywną pianę, wlać ostudzony przecier z porzeczki, zmiksować. Biszkopty ułożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożyć na nie masę śmietanowo-porzeczkową, wyrównać. wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę zalać zimną wodą (50 ml), odstawić do napęcznienia, podgrzać (nie gotować) do jej rozpuszczenia, ostudzić. Śmietankę kremówkę (250 ml) ubić z cukrem na sztywną pianę, wlać żelatynę, cały czas przy tym miksując. Gotową masę wylać na wierzch porzeczkowej masy, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.