Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatny, świetnie chłodzący torcik o smaku czarnej porzeczki i śmietanki. Bez pieczenia, spodem są gotowe biszkopty. Bardzo smaczny, piankowy. Przy tym ładnie wygląda. Smak lata z mojego ogrodu :) Bardzo polecam.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3918
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19876
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3007
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4193
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3918
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19876
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3007
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4193
Składniki
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Porzeczki umyć, przełożyć do garnka, lekko rozgnieć, dusić kilka minut pod przykryciem. Przetrzeć przez gęste sitko. Przecier wlać do garnka (powinno wyjść ok. 200-250 ml), wsypać cukier, zagotować mieszając do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
Śmietankę kremówkę (500 ml) ubić na sztywną pianę, wlać ostudzony przecier z porzeczki, zmiksować. Biszkopty ułożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożyć na nie masę śmietanowo-porzeczkową, wyrównać. wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę zalać zimną wodą (50 ml), odstawić do napęcznienia, podgrzać (nie gotować) do jej rozpuszczenia, ostudzić. Śmietankę kremówkę (250 ml) ubić z cukrem na sztywną pianę, wlać żelatynę, cały czas przy tym miksując. Gotową masę wylać na wierzch porzeczkowej masy, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.