Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Porzeczkowe ciasto z migdałami"
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 108
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 36
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 108
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 36
Składniki
ok. 70 minut • Porcja ok. 300 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 16 porcji
Posiekaj nożem mąkę, cukier puder i masło na drobne grudki. Drożdże rozetrzyj ze śmietaną i dodaj do mąki z masłem.
Dołóż całe jajka, cukier waniliowy i sól. Zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Gdyby zanadto kleiło się do ręki, dosyp troszkę mąki. Dokładnie wyrób. Przykryj ściereczką i odstaw przynajmniej na 30 min.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto. Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp bułką tartą.
Na całej powierzchni ciasta rozłóż umyte i osuszone porzeczki. Przez sitko oprósz je cukrem pudrem. Na wierzchu rozsyp płatki migdałowe.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piecz około 45 minut.
Na ciasto można też wyłożyć porzeczki zblanszowane w niewielkiej ilości posłodzonego kisielu porzeczkowego.Źródło: Kobieta i życie