Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta babka czekoladowa to idealny przepis dla zabieganych i zapracowanych. Wystarczy zgromadzić kilka składników, zmiksować je razem i wlać do formy! Całość zajmie ci kilka minut, dzięki czemu ta babka sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także tak po prostu, bez okazji, szczególnie kiedy zjawiają się niezapowiedziani goście.
Średnica formy: 20 cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9325
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1142
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11480
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 506
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9325
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1142
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11480
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 506
Składniki
Masło rozpuść i ostudź. Przelej je do miski i dodaj kakao oraz gorącą wodę. Wymieszaj.
Dodaj cukier, mąkę, sodę i sól. Ponownie wymieszaj do połączenia składników.
Dołóż: śmietanę, jajka, żółtka i wanilię. Krótko wymieszaj do momentu zniknięcia smug.
Formę na babkę o średnicy 20 cm z kominem wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nadmiar strzepnij. Przelej masę do formy i wygładź.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 5-10 minut. Po tym czasie wyjmij wypiek z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj glazurę. Śmietankę rozgrzej w garnuszku na palniku lub mikrofalówce do uzyskania temperatury ok. 60-70 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj i zostaw na 1-2 minuty do rozpuszczenia. Ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Glazurą polej prostą babkę czekoladową. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia polewy. Babkę przechowuj w szczelnym pojemniku do 5 dni.