Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta babka tulipan w iście wiosennym wydaniu. Kusi smakiem i wyglądem. Połączenie trzech kolorów ciast - jasnego, kakaowego i malinowego z pewnością zrobi wrażenie na gościach, zwłaszcza na najmłodszych członkach rodziny. Babkę tulipan możecie upiec w keksówce lub w specjalnej formie na babkę. Ciasto jest na tyle atrakcyjne, że nie potrzebuje dodatkowych dekoracji. Jeśli jednak szykujecie ją na święta warto zastanowić się nad lukrem lub polewą czekoladową. Jak zrobić babkę tulipan? Jasne ciasto należy podzielić na trzy równe części. Jedną część pozostawcie bez zmian, do drugiej dodajcie kakao, do trzeciej kisiel malinowy. Trzy kolory ciasta przelejcie kolejno do formy. Na koniec wstawcie babkę do piekarnika i pieczcie ją w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut - do suchego patyczka. Babka tulipan cudownie prezentuje się po rozkrojeniu. Ukazuje piękny wzór nawiązujący do wyglądu tulipanów. Ciasto wychodzi niezwykle puszyste, miękkie i aromatyczne, przez co nie sposób się mu oprzeć.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99252
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1294
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5127
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13868
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99252
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1294
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5127
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13868
Składniki
Jajka z cukrem ubij na puszystą masę. Dodaj olej, proszek do pieczenia i mąkę. Składniki zmiksuj do połączenia.
Gładkie, jednolite ciasto podziel na 3 równe części. Jedną z nich pozostaw bez zmian. Do drugiej dodaj kisiel - składniki wymieszaj. Do trzeciej dodaj kakao oraz mleko i również wymieszaj składniki do połączenia.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Do formy przelej najpierw jasne, następnie różowe, na końcu ciemne ciasto.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (grzałka góra-dół). Babkę tulipan piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka)