Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli chodzi o liczbę składników, jak i stopień trudności wykonania. I właśnie w prostocie tkwi jego urok. Jest niezwykle aromatyczne, lekkie, idealne do popołudniowej herbaty. Długo zachowuje świeżość, a nawet jeśli lekko przeschnie po paru dniach, smakuje wyśmienicie posmarowane odrobiną masła.
Forma 23x33 cm
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 327
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 59
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 93
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 327
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 59
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 93
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.
Sparz pomarańczę. Otrzyj skórkę (tylko pomarańczową część). Wyciśnij sok.
Mikserem na wysokich obrotach utrzyj masło ze 150 g cukru na jasną, puszystą masę (zajmie to około 10 minut).
Połącz maślany puch ze skórką otarta z pomarańczy. Następnie, nie przerywając miksowania, dodaj do masy po jednym jajku.
Wyłącz mikser. Wsyp do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszaj szpatułą – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 23x33 cm.
Przelej ciasto do formy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 30-35 minut – do suchego patyczka.
Połącz sok wyciśnięty z pomarańczy z sokiem z cytryny i resztą cukru. Nasącz gorące jeszcze ciasto. Odstaw do je do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.