Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, puszyste niczym biszkopt ciasto ucierane. Do jego przygotowania użyć można także innych egzotycznych lub sezonowych owoców.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 245
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4155
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1136
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 245
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4155
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1136
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26-28cm wykładamy papierem do pieczenia. Winogrona przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki.
ROBIMY CIASTO Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę kroimy na mniejsze kawałki. Jajka ubijamy przez kilka minut ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy i miksujemy wszystko na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy na zmianę kawałki margaryny i mąkę wymieszaną z proszkiem, za każdym razem rozmiksowując dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni winogrona, pamiętając, aby układać je skórką do dołu (w przeciwnym razie owoce puszczą w głąb ciasta soki i zakalec murowany… o ile w ogóle nie opadną na samo dno).
PIECZEMY CIASTO Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-65 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości winogron, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.