Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, puszyste niczym biszkopt ciasto ucierane. Do jego przygotowania użyć można także innych egzotycznych lub sezonowych owoców.
Przepis dnia
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 78723
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 10932
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 636
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 7602
Przepis dnia
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 78723
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 10932
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 636
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 7602
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26-28cm wykładamy papierem do pieczenia. Winogrona przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki.
ROBIMY CIASTO Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę kroimy na mniejsze kawałki. Jajka ubijamy przez kilka minut ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy i miksujemy wszystko na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy na zmianę kawałki margaryny i mąkę wymieszaną z proszkiem, za każdym razem rozmiksowując dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni winogrona, pamiętając, aby układać je skórką do dołu (w przeciwnym razie owoce puszczą w głąb ciasta soki i zakalec murowany… o ile w ogóle nie opadną na samo dno).
PIECZEMY CIASTO Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-65 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości winogron, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.