Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto wielkanocne jest niezwykle efektowną, słodką przekąską, która musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Po przekrojeniu, oczom gości ukaże się wyjątkowa niespodzianka. Wbrew pozorom, ten niezwykły efekt wcale nie jest trudny do osiągnięcia i z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 588
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 588
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Utrzyj masło i cukier na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem mieszając. Wsyp przesiane: mąkę, proszek o pieczenia i kakao. Za pomocą szpatułki połącz wszystkie składniki, dodając mleko. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. Celsjusza. Keksówkę o wymiarach 30x11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do środka i wyrównaj. Piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Ciasto ostudź i pokrój na plastry o grubości ok. 1-2 cm. Z każdego plasterka wykrój kształt króliczka za pomocą foremki.
Przygotuj ciasto waniliowe. Utrzyj masło i cukier na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem mieszając. Wsyp przesiane: mąkę, proszek o pieczenia i skrobię. Za pomocą szpatułki połącz wszystkie składniki, dodając mleko i ekstrakt waniliowy.
Upiecz babkę. Keksówkę ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż cienką warstwę surowego ciasta waniliowego. Na wierzchu ułóż pionowo plastry króliczki. Przykryj je pozostałą częścią ciasta białego, upychając je także na brzegi. Nie musi dobrze przykrywać ciasta czekoladowego. Proste ciasto wielkanocne piecz w temperaturze 160 st. Celsjusza przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
Przygotuj lukier. W miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem cytryny na jednolitą masę. Wylej ją na ciasto. Posyp dowolną posypką.