Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Proste ciasto ze śliwkami"
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 165
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 21
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 165
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 21
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżkę cukru. Pozostały cukier wsyp do żółtek (zostaw 1–2 łyżeczki – przydadzą się do posypania śliwek). Ubij kogiel-mogiel, wlej śmietanę, olej, aromat i wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Stopniowo i delikatnie dodawaj ubitą pianę z białek. Ciasto wlej do formy. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wydryluj. Ułóż je na cieście skórką do dołu, posyp cukrem. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Superporada:
Przejrzałe, ale jeszcze nie zepsute, owoce warto zużyć na nalewki. Miękkie owoce macerujemy w spirytusie rozcieńczonym wodą, twarde w wódce.Źródło: Show