Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty jabłecznik składa się z aromatycznej warstwy owoców między dwoma blatami kruchego ciasta. Przepis jest naprawdę prosty, a chyba najtrudniejsze jest wykonanie plecionki. Koniecznie spróbuj tego jabłecznika!
Składniki
Jabłka umyj i osusz. Wykrój rdzenie nasienne i obierz je. Pokrój w plasterki i przełóż do miski. Do miski z jabłkami dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i odstaw na bok na czas przygotowania ciasta.
Mąkę, cukier i sól wsyp do robota kuchennego z zamontowanym ostrzem. Dodaj posiekane w kostki masło. Posiekaj całość pulsując, do momentu aż masło będzie miało wielkość groszku. Alternatywnie możesz ciasto utrzeć rękoma. Do ciasta dodaj lodowatą wodę i ponownie pulsuj do połączenia składników. Kulę ciasta przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Podziel ją na pół. Jedną połówkę zawiń w folię i wstaw do lodówki. Drugą kulkę ciasta rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 25x35 cm. Przełóż go do blachy o wymiarach ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Boki wywiń do góry.
Jabłka ponownie wymieszaj i wyłóż na spód. Równomiernie je rozłóż na całej powierzchni. Drugą kulkę ciasta rozwałkuj na placek o podobnych wymiarach co wcześniejszy. Pokrój go na paski o szerokości ok. 1,5-2 cm. Układaj paski na nadzieniu jabłkowym, tworząc plecionkę. Wystające brzegi przytnij, by wystawały maksymalnie na 1,5 cm. Złóż je pod siebie lub zaciśnij. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez 45 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie zbyt szybko się rumienić, przykryj prosty jabłecznik folią. Po upieczeniu, wyjmij jabłecznik i studź go przez przynajmniej 2 godziny przed podaniem.