Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty placek ze śliwkami jest naprawdę prosty, w dodatku niesamowicie smaczny dzięki soczystym śliwkom i chrupiącej, maślanej kruszonce z cytrynową nutą. W cieście zamiast śliwek świetnie sprawdzą się też truskawki, morele lub jabłka, a dla zwiększenia chrupkości i smaku kruszonki dodaj 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub migdałów. Placek możesz zaserwować w podstawowej formie, ze szklanką herbaty lub ozdobić je gałką waniliowych lodów.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3964
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 379
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 74
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 337
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3964
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 379
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 74
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 337
Składniki
Zacznij od kruszonki. Zmiel pokrojone migdały lub orzechy w malakserze albo wsyp do woreczka strunowego i rozgnieć wałkiem do ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę masło wyjęte wprost z lodówki. Palcami połącz składniki, by powstały grudki. Dodaj rozdrobnione migdały oraz skórkę z cytryny, wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Umyj śliwki, przekrój na połowy, umieść w misce, posyp cukrem waniliowym i cynamonem, po czym wymieszaj.
Przygotuj ciasto. Do miski wrzuć miękkie masło i utrzyj z cukrem, aby uzyskać lekką i puszysta masę. Następnie wbijaj po jednym jajku, zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dolej sok z cytryny i wymieszaj.
Wylej ciasto do blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię. Ciasno układaj śliwki na powierzchni ciasta skórką do dołu. Wierzch ciasta posyp schłodzoną kruszonką. Wstaw placek do pieca nagrzanego do 180°C na 40-50 minut. Wystudź ciasto i podawaj.