Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt przełożony kremem z dodatkiem kawy i frużeliną. Lekki, delikatny i puszysty, nie jest też zbyt słodki. Tort jest bardzo prosty do zrobienia, nie ma w nim dużo elementów, ale smak jest wyśmienity.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 859
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5858
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9689
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 319
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 859
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5858
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9689
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 319
Składniki
Biszkopt: Ubić białka, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Na wolnych obrotach wmieszać przesiane mąki. Piec w tortownicy o średnicy ok. 20 cm w 170 °C przez 40 minut. Opuścić na podłogę i zostawić do ostygnięcia.
Frużelina: Owoce zagotować w rondelku z cukrem i gotować ok. 5 minut. Mąkę wymieszać z wodą, dolać do owoców, energicznie mieszać. Po zagotowaniu i zgęstnieniu zdjąć z palnika. Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Krem kawowy: W gorącej kawie rozpuścić żelatynę, zostawić do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę ubić, w trakcie dodawać cukier puder. Dodać serek mascarpone i ostudzoną kawę. Zmiksować na gładki krem.
Składanie tortu: Biszkopt przekroić na 2 blaty. Na paterze rozsmarować łyżkę kremu, położyć jeden z blatów. Kilka łyżek kremu odłożyć do ozdoby. Nasączyć biszkopt połową kawy z alkoholem. Wyłożyć 1/3 kremu. Polać częścią frużeliny. Położyć drugi blat, nasączyć, wyłożyć 1/3 kremu na wierzchu, a resztą kremu obtoczyć boki tortu. Odłożoną częścią kremu można zrobić na torcie różyczki lub ozdobić inaczej, według uznania. Wylać frużelinę na wierzch, posypać płatkami czekolady.