Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowszy, smaczniejszy, ale równie pyszny co jego klasyczna wersja. Doskonały do kawy podczas leniwego popołudnia. Możecie spokojnie przygotować go z dziećmi. Nie będą się nudzić. A i dla nich będzie to ciekawe spędzenie wolnego czasu. Muszę wam się jednak do czegoś przyznać. Uwielbiam ten przepis, ponieważ jest bardzo prosty w zapamiętaniu wszystkich proporcji. Ciasto jest miękkie, lekkie i bardzo murzynkowe. Jest to wypiek, wobec którego nikt nie przejdzie obojętnie.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1136
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1136
Składniki
Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotowujemy masło, cukier, wodę, kakao. Mieszamy. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do zimnej masy dodajemy pojedynczo żółtka. Cały czas miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy aromat migdałowy. Miksujemy. Do masy dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy ubite białka z masą czekoladową. Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową.
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga!