Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintny wypiek o wyjątkowym smaku.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4043
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11137
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6383
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5421
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13371
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5131
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4043
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11137
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6383
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5421
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13371
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5131
Składniki
Na stolnicę przesiać mąkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto ( ciasto jest dosyć klejące więc należy podsypywać mąką ). Ciasto podzielić na 3 części. 2 placki upiec osobno i pozostawić do wystudzenia.
Przygotować masę orzechową. Margarynę roztopić z cukrem i miodem. Gdy zacznie się gotować dodać posiekane orzechy i pozostawić na gazie ok 5 min. ciągle mieszając. Zestawić z ognia i lekko ostudzić. Surowe ciasto ( 3 placek ) posmarować masą orzechową i wstawić do piekarnika 180 st . na ok 10-15 min.
W międzyczasie ugotować budyń ( w 1/2 szkl. mleka rozpuścić obie mąki i wlać do 1/2 szkl. gotującego mleka ). Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać zimny budyń. Ucierać do całkowitego połączenia składników.
Jabłka wyłożyć do rondelka i zagotować, a następnie wsypać galaretkę. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Ciasto układać w kolejności : -placek -masa jabłkowa -placek -masa budyniowa -placek z orzechami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Życzę smacznego ;)