Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne tradycyjnie ciasto które robię od bardzo dawna na każde święta, przepis pochodzi ze starego zeszytu babci, spody można ubiec wcześniej i przechowywać w suchym miejscu a przed świętami tylko przełożyć masa grysikową i dżemem z czarnej porzeczki a wierz polać polewą.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10572
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6102
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5342
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12973
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4723
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10572
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6102
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5342
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12973
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4723
Składniki
Składniki na polewę włóż do garnka zagotuj.
Spody Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, każdy z nich rozwałkować na taką samą wielkość i upiec każdy osobno po około 15 minut w temperaturze 180 st w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha 26x35.
W garnku zagotuj mleko z cukrem, na gotujące się mleko wsyp kaszę mannę, ugotuj a następnie wystudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj po łyżce zimnej manny, utrzeć puszysty krem. Podziel na pół.
Pierwszy blat ciasta nasącz herbatą i posmaruj jedną częścią kremu, przykryj drugim blatem nasącz i posmaruj dżemem, połóż trzeci blat , nasącz i posmaruj drugą częścią kremu, na wierzch połóż czwarty blat i polej polewą, wierzch udekoruj białą czekoladą. Wstaw do lodówki na całą noc.