Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne tradycyjnie ciasto które robię od bardzo dawna na każde święta, przepis pochodzi ze starego zeszytu babci, spody można ubiec wcześniej i przechowywać w suchym miejscu a przed świętami tylko przełożyć masa grysikową i dżemem z czarnej porzeczki a wierz polać polewą.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2405
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1539
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 556
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3690
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1440
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2405
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1539
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 556
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3690
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1440
Składniki
Składniki na polewę włóż do garnka zagotuj.
Spody Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, każdy z nich rozwałkować na taką samą wielkość i upiec każdy osobno po około 15 minut w temperaturze 180 st w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha 26x35.
W garnku zagotuj mleko z cukrem, na gotujące się mleko wsyp kaszę mannę, ugotuj a następnie wystudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj po łyżce zimnej manny, utrzeć puszysty krem. Podziel na pół.
Pierwszy blat ciasta nasącz herbatą i posmaruj jedną częścią kremu, przykryj drugim blatem nasącz i posmaruj dżemem, połóż trzeci blat , nasącz i posmaruj drugą częścią kremu, na wierzch połóż czwarty blat i polej polewą, wierzch udekoruj białą czekoladą. Wstaw do lodówki na całą noc.