Karnawałowe pączki z domową marmoladą siostry Anastazji. Wychodzą niesamowicie puszyste i lekkie. Co ważne! Wszystkie składniki przed przystąpieniem do robienia ciasta i smażenia pączków powinny mieć temperaturę pokojową (około 20 stopni). Zadbajmy również o to, żeby podczas gotowania nie robić przeciągów w kuchni. Jeśli chcemy, żeby pączki podczas smażenia nie nasiąkały tłuszczem, skorzystajmy z zaleceń siostry Anastazji i dodajmy do ciasta odrobinę spirytusu.
Przepis na pączki siostry Anastazji
Składniki
Ciasto na pączki:
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży świeżych
- 190 g margaryny roślinnej
- 8 żółtek jaj
- 250 ml mleka
- 20 g cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
- dżem lub marmolada
- smalec do smażenia
- cukier puder
Składniki
Ciasto na pączki:
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży świeżych
- 190 g margaryny roślinnej
- 8 żółtek jaj
- 250 ml mleka
- 20 g cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
- dżem lub marmolada
- smalec do smażenia
- cukier puder

Etapy przygotowania
Do miski przesiewamy mąkę. Robimy wgłębienie. Do środka kruszymy drożdże, dosypujemy 2 łyżki cukru i wlewamy pół szklanki letniego mleka. Zaczyn delikatnie wyrabiamy ręką. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do osobnej miski wbijamy żółtka, dodajemy do nich cukier i szczyptę soli. Składniki ubijamy trzepaczką w kąpieli wodnej.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy roztrzepane żółtka. Zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie ugniatania do ciasta dodajemy pozostałą część mleka, rozpuszczoną margarynę i 4 łyżki spirytusu. Ciasto wyrabiamy do momentu, kiedy całkowicie zaczynie odchodzić od miski i dłoni. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Krótko je ugniatamy, następnie rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego krążka wykładamy łyżkę nadzienia i przykrywamy go drugim kawałkiem ciasta. Brzegi dokładnie ze sobą zlepiamy.
Tak przygotowane pączki układamy na blacie w małych odstępach i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Do dużego garnka wrzucamy kilka kostek smalcu. Tłuszcz rozgrzewamy do wysokiej temperatury (około 180 stopni). Na gorący smalec wrzucamy pączki. Początkowo smażmy je na małym ogniu pod przykryciem, następnie ściągamy pokrywkę i przewracamy je na drugą stronę. Usmażone na złoty kolor pączki wyciągamy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na tacy wyścielonej ręcznikiem papierowym.
Przestudzone pączki przekładamy na talerz, dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 60

Bitki wołowe to klasyka kuchni polskiej, która zazwyczaj jest przygotowywana...
Odsłon: 3033

Chałwa to wyjątkowy smakołyk przez wiele osób uważany za ekskluzywny. Jej sma...
Odsłon: 249

Sos meksykański to popularny dodatek do wielu dań. Doskonale sprawdza się z p...
Odsłon: 1706

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 180
Ostatnio komentowane przepisy
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 60

Bitki wołowe to klasyka kuchni polskiej, która zazwyczaj jest przygotowywana...
Odsłon: 3033

Chałwa to wyjątkowy smakołyk przez wiele osób uważany za ekskluzywny. Jej sma...
Odsłon: 249

Sos meksykański to popularny dodatek do wielu dań. Doskonale sprawdza się z p...
Odsłon: 1706

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 180



Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży świeżych
- 190 g margaryny roślinnej
- 8 żółtek jaj
- 250 ml mleka
- 20 g cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki spirytusu
- dżem lub marmolada
- smalec do smażenia
- cukier puder
Do miski przesiewamy mąkę. Robimy wgłębienie. Do środka kruszymy drożdże, dosypujemy 2 łyżki cukru i wlewamy pół szklanki letniego mleka. Zaczyn delikatnie wyrabiamy ręką. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do osobnej miski wbijamy żółtka, dodajemy do nich cukier i szczyptę soli. Składniki ubijamy trzepaczką w kąpieli wodnej.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy roztrzepane żółtka. Zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie ugniatania do ciasta dodajemy pozostałą część mleka, rozpuszczoną margarynę i 4 łyżki spirytusu. Ciasto wyrabiamy do momentu, kiedy całkowicie zaczynie odchodzić od miski i dłoni. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Krótko je ugniatamy, następnie rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego krążka wykładamy łyżkę nadzienia i przykrywamy go drugim kawałkiem ciasta. Brzegi dokładnie ze sobą zlepiamy.
Tak przygotowane pączki układamy na blacie w małych odstępach i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Do dużego garnka wrzucamy kilka kostek smalcu. Tłuszcz rozgrzewamy do wysokiej temperatury (około 180 stopni). Na gorący smalec wrzucamy pączki. Początkowo smażmy je na małym ogniu pod przykryciem, następnie ściągamy pokrywkę i przewracamy je na drugą stronę. Usmażone na złoty kolor pączki wyciągamy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na tacy wyścielonej ręcznikiem papierowym.
Przestudzone pączki przekładamy na talerz, dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Super pączki karnawałowe