Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przepis na wigilijnego karpia"
Składniki
ok. 75 minut
Karpia oczyścić i sprawić. Opłukać, osuszyć i pokroić na dzwonka. Oprószyć solą i białym pieprzem, skropić sokiem z 1 cytryny. Jajka roztrzepać. Każdą porcję ryby oprószyć mąką, zanurzać w jajkach, obtaczać w bułce tartej.
Rozgrzać olej na patelni. Wkładać kawałki karpia i smażyć na złoty kolor z obu stron. Przełożyć rybę do żaroodpornego naczynia, wstawić na 10-15 minut do rozgrzanego do 150°C piekarnika, aby w cieple „doszła”.
Utrzeć masło. Wymieszać z serem, ziołami, roztartymi ząbkami czosnku oraz przyprawami. Schłodzić. Dzwonka karpia ułożyć na półmisku, na każdym umieścić porcję masła ziołowego. Udekorować koperkiem i cytryną.Źródło: Twoje Imperium