Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na lekki deser, który zachwyca smakiem i wyglądem? Na stół wjeżdża ciasto Przystojniak, które kusi bogactwem bakalii i onieśmiela puszystością kremu śmietanowego. Forma deseru sprawia, że będzie idealny na spotkanie z przyjaciółką lub rodzinne przyjęcie.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 14
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 14
Składniki
Orzechy drobno posiekaj. Rodzynki i morele przelej wrzątkiem, po czym ostudź i pokrój morele w kostkę. Zmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj mąkę (partiami), płatki owsiane i mleko. Wymieszaj łyżką, po czym dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i ostrym nożem wycinaj prostokąty o wymiarach ok. 8 × 5 cm i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz też wyciąć ciastka foremką o innym kształcie. Włóż blachę z ciastkami do pieca nagrzanego do 180°C na 15-20 minut. Możesz także upiec ciasto bez wycinania, w dwóch oddzielnych blaszkach i powycinać prostokąty po upieczeniu.
Przejdź do wykonania kremu. Żelatynę zalej około 80 ml wrzątku, rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zimną (prosto z lodówki) śmietanę ubij mikserem na wysokich obrotach i utrwal cukrem pudrem. Dodaj przestudzoną, lecz nadal płynną białą czekoladę i tężejącą żelatynę. Dokładnie, choć delikatnie wymieszaj krem i przełóż go do rękawa cukierniczego.
Przejdź do złożenia deseru. Na każdy prostokąt ciasta wyciskaj porcję kremu, przykrywaj drugim ciastkiem, a wierzch posmaruj małą porcją kremu i udekoruj wiórkami z białej czekolady. Przełóż Przystojniaka do lodówki do schłodzenia. Podawaj zawsze schłodzony.