Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptasie mleczko z malinami to przepyszny, delikatny i bardzo puszysty deser idealny na upalne dni dla dzieci i dorosłych. Torcik jest prosty w przygotowaniu i można go dowolnie modyfikować smakowo poprzez użycie różnokolorowych galaretek oraz ulubionych owoców.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 801
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12650
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 801
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12650
Składniki
Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość gorącej wody o połowę, dokładnie studzimy i odstawiamy do lodówki aby lekko stężała. Do miski wlewamy 200 g mleka zagęszczonego, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, dodajemy lekko stężałą ale jeszcze lejącą się galaretkę i całość dokładnie łączymy, a następnie wlewamy na biszkopty. Tortownicę z pierwszą warstwą masy wstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisy na opakowaniu zmniejszając ilość wody o połowę, dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki. Do miski wlewamy pozostałe mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość, dodajemy lekko stężałą ale jeszcze lejącą się galaretkę i całość dokładnie łączymy a następnie przekładamy na pierwszą warstwę ciasta. Na wierzchu torcika układamy maliny i całość ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane ptasie mleczko dekorujemy miętą i podajemy.