Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gwarantujemy, że ptasie mleczko z truskawkami stanie się letnim hitem w twoim domu, a rodzina będzie wyczekiwać, kiedy ponownie je przygotujesz. Wbrew pozorom, wcale nie ma z nim dużo pracy, a potrzebna jedynie nieco cierpliwości, aby masa dobrze stężała. Dla najlepszego efektu ptasie mleczko z truskawkami najlepiej jest przygotować w wysokiej tortownicy o niedużej średnicy. Nic jednak nie sto na przeszkodzie, aby sięgnąć po kwadratową lub prostokątną blaszkę - w tym wypadku ciasto będzie niższe, jednak wciąż pyszne i bardzo efektowne. Na wierzchu możesz ułożyć świeże owoce lub przygotować dekorację z bitej śmietany.
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 29
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 372
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 29
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 372
Składniki
Przygotowanie ptasiego mleczka rozpocznij od zrobienia kruchego spodu na bazie ciasta na tartę. W tym celu wszystkie składniki przeznaczone na spód umieść w misce (masło musi być zimne) i miksuj. Powinna pojawić się masa o konsystencji mokrego piasku. Wówczas bez wyłączania miksera zacznij dodawać do ciasta zimną wodę. Dodawaj ją po jednej łyżce i gdy masa się połączy, nie dodawaj już więcej wody. Ciasto włóż do woreczka, szczelnie zawiń i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
Gdy minie czas leżakowania ciasta, włącz grzanie w piekarniku na 185 stopni Celsjusza. Ciasto krój na plastry i wyklejaj nim natłuszczoną formę do pieczenia. Ciekawy efekt uzyskasz, jeśli wypełnisz nie tylko spód, ale obkleisz też boki formy. Pamiętaj o nakłuciu ciasta widelcem, by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia.
Spód piecz około 20-25 minut. Gotowe ciasto odstaw do całkowitego przestudzenia.
Teraz czas na przygotowanie pianki. Żelatynę zalej wrzątkiem i rozmieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw do przestudzenia.
Białka umieść w misce i ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie dodaj do nich partiami cukier – między każdą porcją miksuj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na końcu ubijania dodaj sok z cytryny, a następnie dodaj przestudzoną żelatynę i wymieszaj całość na wolnych obrotach.
Połowę pianki włóż do środka upieczonego i przestudzonego ciasta. Do drugiej połowy pianki dodaj syrop truskawkowy, wymieszaj i od razu wyłóż na wierzch jasnej pianki.
Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Dzięki temu masy porządnie stężeją i będzie łatwiej nakładać estetycznie wyglądające porcje.