Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 559
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16834
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 622
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 559
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16834
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 622
Składniki
Zagotować w garnku wodę z masłem i solą.Wsypać mąkę i dobrze wymieszać.Drewnianą łyżką wyrabiać powstającą masę,tak długo,aż stanie się gładka i zacznie odstawać od ścian garnka .Masę przełożyć do miski i wystudzić.
Piekarnik nagrzać do 220st C .
Do wystudzonej masy wkręcić jedno jajko.Dopiero gdy całkowice połączy się z masą dodawać kolejne jajka.Dobrze zrobione ciasto jest lśniące i ma gładką konsystencję.
Masą napełnić szprycę cukiernicząi przez nasadkę w ksztalcie gwiazdki wyciskać na natłuszczoną blaszkę,zachowują codstępy,gdyż ciasto bardzo rośnie.
Ptyśki piec ok 15-20 min nie otwierając piekarnika.Ptyśki przekrawać na pół, gdy są jeszcze gorące.Śmietanę ubić nasztywno.Włożyć do szprycy i wciskać bitą śmietanę.Na ptysie nałożyc górne części i posypać cukrem pudrem.