Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1110
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2882
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 974
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14717
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1110
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2882
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 974
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14717
Składniki
Zagotować w garnku wodę z masłem i solą.Wsypać mąkę i dobrze wymieszać.Drewnianą łyżką wyrabiać powstającą masę,tak długo,aż stanie się gładka i zacznie odstawać od ścian garnka .Masę przełożyć do miski i wystudzić.
Piekarnik nagrzać do 220st C .
Do wystudzonej masy wkręcić jedno jajko.Dopiero gdy całkowice połączy się z masą dodawać kolejne jajka.Dobrze zrobione ciasto jest lśniące i ma gładką konsystencję.
Masą napełnić szprycę cukiernicząi przez nasadkę w ksztalcie gwiazdki wyciskać na natłuszczoną blaszkę,zachowują codstępy,gdyż ciasto bardzo rośnie.
Ptyśki piec ok 15-20 min nie otwierając piekarnika.Ptyśki przekrawać na pół, gdy są jeszcze gorące.Śmietanę ubić nasztywno.Włożyć do szprycy i wciskać bitą śmietanę.Na ptysie nałożyc górne części i posypać cukrem pudrem.