Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, delikatne ciasto parzone z bitą śmietaną to idealna propozycja na szybkie i smaczne małe co nieco.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 843
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 245
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31487
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 843
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 245
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31487
Składniki
Wodę wraz z masłem umieścić w garnuszku i podgrzewać do czasu, aż masło się rozpuści a woda zacznie się gotować. Na gotującą się wodę wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać do czasu, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia i stanie się lśniąca i gładka. Gotowe ciasto pozostawić do wystudzenia. Gdy ciasto parzone będzie już chłodne, dodawać po kolei jajka, miksując masę po każdym dodaniu. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. W między czasie blachę wysmarować masłem. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ptysie wyciskać na blaszkę w sporych odstępach (sporo rosną). Piec je przez 30 minut, wystudzić.
W miseczce ubić na sztywno kremówkę, można dodać cukru pudru (ja nie dawałam) i na czas pieczenia się i stygnięcia Ptysiów włożyć ją do lodówki. Wystudzone Ptysie przekroić na pół, nadziać bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.