Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym tygodniu stawiam na słodkości :) Zapraszam na przepyszne ptysie z maślano-budyniowmy kremem malinowym, który zachwyci zarówno kolorem jak i smakiem. Takie ptysie sprawdzą się idealnie na wszystkich domowych przyjęciach. Spróbujcie sami :)
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 108
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 1504
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 197
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 108
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 1504
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 197
Składniki
CIASTO W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem, wsypać mąkę pszenną z solą energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Chwile pogotować, do momentu gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Pozostawić do wystygnięcia. Zimne ciasto parzone przełożyć do miksera i ucierać z jajkami (jajka wbijać jedno po drugim), aż powstanie jednolita masa. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć gotowe ciasto. Ja kładę małe porcje za pomocą łyżki w sporych odległościach. Piec w temp. 200-180 stopni przez około 20-30 min. Po upieczeniu wystudzić.
KREM MALINOWY 1 szklankę mleka ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej części mleka roztrzepać kisiel malinowy, mąkę krupczatkę i ziemniaczaną (opcjonalnie). Tak wymieszane mąki wlać na gotujące się mleko mocno roztrzepując, aby nie powstały grudki. Całość gotować przez ok. 5 min. cały czas mieszając. Ugotowany budyń zostawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować, a następnie dodać stopniowo zimny budyń i żółtka. Ucierać do powstania aksamitnego kremu.
PRZEŁOŻENIE Zimne ptysie przekroić wzdłuż i przełożyć malinowym kremem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)