Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pumpkin pie to jeden z klasycznych amerykańskich przysmaków, przyrządzany tradycyjnie jesienią, w Święto Dziękczynienia oraz najbardziej „dyniowe” święto świata – Halloween. Podstawą wypieku jest kruche, maślane ciasto, wypełnione po brzegi korzennym, aromatycznym nadzieniem dyniowym. O ile przygotowanie cienkiego, kruchego spodu może nastręczać niektórym nieco problemów, o tyle samo nadzienie, czyli serce tarty, jest banalnie proste w wykonaniu. Wystarczy upichcić trochę dyni i utrzeć trochę korzeni!
Składniki
ZRÓB KRUCHE CIASTO, czyli podstawę tarty Na stolnicy lub w dużej misce połącz mąkę, cukier oraz sól. Dodaj zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Zrób z niej kopczyk, rozpłaszcz delikatnie na wierzchu, a następnie ułóż na nim zimne jajko i dolej łyżkę mleka. Teraz należy całość szybko zagnieść. Nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami – chodzi o to, żeby je szybko połączyć w jedną, zwartą całość, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na co najmniej pół godziny.
W międzyczasie możesz wysmarować formę do pieczenia tarty masłem, oprószyć mąką i rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, rozwałkuj je sprawnie na okrągły placek, parę centymetrów większy niż średnica tarty. Staraj się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owiń delikatnie wałek i przenieś na przygotowaną wcześniej formę. Wylep ją dokładnie ciastem i usuń jego nadmiar rolując wałkiem po krawędziach formy. Postaraj się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto się rwie i nijak nie chce zachować kształtu zgrabnego placka, wcale się nie przejmuj! Po prostu wylep nim formę do tarty tak, aby było mniej więcej równe… bo chcesz, aby równo się upiekło.
Teraz gęsto i dokładnie ponakłuwaj spód widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wstawało. Całość przykryj arkuszem papieru do pieczenia i wysyp na niego obciążenie, czyli fasolę, groch, ryż, specjalne kulki ceramiczne lub co też masz pod ręką. Tak przygotowany spód wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut, do wstępnego podpieczenia. Po wyciągnięciu, zdejmij z wierzchu papier wraz z obciążeniem i ponownie wstaw do gorącego piekarnika na 5-10 minut. Ciasto powinno pięknie się zbrązowić i wydać intensywny maślany aromat. Gdy tak się stanie, wyciągnij formę z piekarnika i odstaw spód do przestygnięcia. W międzyczasie przygotuj dyniowe nadzienie…
ZRÓB NADZIENIE, czyli serce tarty Zacznij od przygotowania mieszanki przypraw, która nada delikatnej dyni ostrości i charakteru. Cynamon, kardamon oraz goździki utłucz w moździerzu na pył lub zmiel drobno w młynku do kawy. Gałkę muszkatołową oraz imbir zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki. Wszystkie przyprawy dokładnie odmierz i połącz w niewielkiej miseczce.
Uwaga! Wszystkie składniki nadzienia powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągnij je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki. Purée z dyni wrzuć do dużej michy, dodaj cukier, sól oraz mieszankę przypraw i miksuj przez chwilę na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie dodaj śmietanę, jajka, żółtko i znów połącz przez krótką chwilę składniki. Na końcu przesiej do masy mąkę ziemniaczaną i ostatni raz zmiksuj całość. Gdy przygotowujesz to nadzienie, obowiązuje Cię kardynalna zasada: „nadgorliwość gorsza od faszyzmu”. Im dłużej i bardziej zaciekle miksujesz, tym bardziej napowietrzasz masę, która w związku z tym będzie rosła w piekarniku, jak szalona, a następnie opadnie tworząc mało estetyczny krater. Podkreślam zatem – wszystkie składniki miksuj na wolnych obrotach, tylko do połączenia.
UPIECZ TARTĘ, czyli tchnij w nią duszę Na podpieczony, nieco ostygnięty spód wylej nadzienie dyniowe i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Tak przygotowaną tartę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie nadzienie powinno się dostatecznie ściąć i delikatnie podrosnąć, teraz zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 40-50 minut. Wierzch powinien pięknie się zarumienić, a korzenny, intensywny zapach wypełnić całą kuchnię.
Po wyciągnięciu wystudź tartę w temperaturze pokojowej, a następnie schłódź w lodówce przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Pamiętaj by pół godziny przed planowanym podaniem ogrzać ją do temperatury pokojowej. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną oprószoną odrobiną cynamonu.