Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne ciasto makowe z brzoskwiniami. Idealne na Święta Bożonarodzeniowe. Ciasto jest na makowym biszkopcie w środku wypełnionym kremem śmietankowym z brzoskwiniami. Góra ciasta pokryta jest cienką warstwą kremu udekorowanego muśnięciami czekoladowymi.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 809
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3403
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 107
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 153
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 368
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 809
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3403
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 107
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 153
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 368
Składniki
Biszkopt makowy. Do misy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy mak i wszystko mieszamy. Odstawiamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana się ubije wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru ubijamy około 12 minut, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca. Cały proces ubijania białek od samego początku to około 15 minut. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Gdy żółtka zmieszają się z pianą wyłączamy mikser. Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką, a gdy się połączą wlewamy olej i mieszamy. Przelewamy do foremki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce przez około 35 minut do suchego patyczka. Gdy biszkopt makowy się upiecze studzimy go i po tym czasie przekrajamy na 2 blaty.
Krem. Brzoskwinie wykładamy na durszlak do odkapnięcia, a sok z puszki po brzoskwiniach przelewamy do szklanki (przyda się do kremu i nasączenia biszkoptu). Gdy brzoskwinie odciekną z soku kroimy je na małe kawałki i z powrotem przekładamy na durszlak. Żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją, aby się rozpuściła i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z cukrem pudrem i serkiem mascarpone miksujemy na sztywno. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 5 łyżek soku po brzoskwiniach, mieszamy i dodajemy 2 łyżki ubitego kremu. Mieszamy. I tak zahartowaną żelatynę wlewamy do ubitego kremu. Miksujemy krótko do połączenia składników (nie miksuj zbyt długo, bo krem może się zważyć). Z gotowego kremu dokładamy 1/3 masy (około 5 dużych kopiastych łyżek) Do większej części kremu dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy delikatnie szpatułką.
Składanie ciasta i dekoracja. Dolny blat biszkoptu makowego nasączamy sokiem z puszki po brzoskwiniach. Wykładamy krem z kawałkami brzoskwiń i wyrównujemy. Nakładamy górny blat biszkoptu makowego i obficie nasączamy sokiem po brzoskwiniach. Gdy sok wsiąknie w biszkopt wykładamy krem (ten bez brzoskwiń). Wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy ciasto. Ciasto polałam syropem kakaowym, który przeznaczony jest do polewania lodów. Równie dobrze można to zrobić roztopioną czekoladą, lub udekorować wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.