Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na mięciutkie, puszyste pierniczki oblane polewą czekoladową. To przepis, który pozwoli nam zamknąć magię świąt w formie małego ciasteczka. Pierniczki są mięciutkie od razu, puszyste i bardzo korzenne w smaku. Esy – floresy z czekolady prezentują się całkiem elegancko, ale oczywiście możecie je całkowicie pokryć czekoladą. Prosty przepis, który koniecznie musicie wypróbować.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 169
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 169
Składniki
Do średniego rondelka przełóż 125 g masła, 300 g miodu oraz 200 g cukru. Zawartość rondelka podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą jednolity płyn. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do wystudzenia.
Do dużej miski przesiej 600 g mąki pszennej i po dwie łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, sproszkowanego ziela angielskiego i goździków. Dodaj również dwie łyżeczki sody oczyszczonej i solidną szczyptę soli. Po przesianiu składników przemieszaj je za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia przypraw w mące.
Do mąki dodaj 60 ml mleka i 2 jajka. Krótko przemieszaj zawartość miski, do wstępnego połączenia i wchłonięcia wilgoci przez mąkę.
Do miski wlej wystudzony syrop miodowy. Ciasto wymieszaj ze sobą za pomocą drewnianej łyżki, aż cała mąka zostanie wchłonięta przez płyn, a samo ciasto stanie się jednolite. NA tym etapie powinno być już gęste, ale nadal zbyt płynne, żeby pracować z nim od razu.
Po połączeniu składników, zbierz resztki mąki ze ścianek miski za pomocą sylikonowej szpatułki. Miskę z ciastem szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc. W tym czasie ciasto zestali się i nabierze struktury, która pozwoli nam je wałkować bez większych problemów.
Następnego dnia zabierz się za wycinanie i wypiekanie pierniczków. Ciasto podziel na kilka części i pracuj z nim partiami. Każdą partię ciasta wyłóż na solidnie podsypany mąką blat. Posyp mąką też wałek i wierzch ciasta na pierniczki. Resztę ciasta trzymaj w tym czasie w lodówce. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj w duży płat o grubości około 3 milimetrów.
Po osiągnięciu odpowiedniej grubości ciasta wytnij pierniczki. Za każdym razem zanurzaj krawędź foremki w mące, żeby uniknąć przyklejenia się do nich ciasta. Jeśli tak jak ja, używasz różnych kształtów, zwróć uwagę na to, żeby foremki były zbliżonych rozmiarów, dzięki czemu unikniesz problemów w trakcie pieczenia. Wycięte pierniczki omieć delikatnie pędzelkiem z nadmiaru mąki, a resztę ciasta zagnieć w kulę i odstaw do lodówki, do lekkiego schłodzenia. Gotowe pierniczki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i ułóż je w około 2 cm odstępach.
Blaszkę z pierniczkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 9 minut. Dokładny czas pieczenia będzie zależeć od rozmiarów pierniczków. Gotowe pierniczki wyjmij z piekarnika i odstaw na blaszce do lekkiego przestudzenia i zestalenia, po czym przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie.
Przygotuj polewę. 100 g ciemnej czekolady (72%) zalej 50 ml mleka i dodaj do niej 50 g masła. Naczynie wstaw do mikrofali na około 90 sekund, na pełną moc, aż jego zawartość utworzy jednolity płyn. Czekoladę wraz z dodatkami mieszaj co 15, 20 sekund, żeby się nie przypaliła.
Gotową polewę odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia, po czym przełóż ją do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego z obciętym rożkiem i udekoruj nią pierniczki. Udekorowane pierniczki odstaw na godzinę lub dwie do zastygnięcia polewy.
Smacznego!