Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na mięciutkie, puszyste pierniczki oblane polewą czekoladową. To przepis, który pozwoli nam zamknąć magię świąt w formie małego ciasteczka. Pierniczki są mięciutkie od razu, puszyste i bardzo korzenne w smaku. Esy – floresy z czekolady prezentują się całkiem elegancko, ale oczywiście możecie je całkowicie pokryć czekoladą. Prosty przepis, który koniecznie musicie wypróbować.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4511
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417776
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4511
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417776
Składniki
Do średniego rondelka przełóż 125 g masła, 300 g miodu oraz 200 g cukru. Zawartość rondelka podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą jednolity płyn. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do wystudzenia.
Do dużej miski przesiej 600 g mąki pszennej i po dwie łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, sproszkowanego ziela angielskiego i goździków. Dodaj również dwie łyżeczki sody oczyszczonej i solidną szczyptę soli. Po przesianiu składników przemieszaj je za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia przypraw w mące.
Do mąki dodaj 60 ml mleka i 2 jajka. Krótko przemieszaj zawartość miski, do wstępnego połączenia i wchłonięcia wilgoci przez mąkę.
Do miski wlej wystudzony syrop miodowy. Ciasto wymieszaj ze sobą za pomocą drewnianej łyżki, aż cała mąka zostanie wchłonięta przez płyn, a samo ciasto stanie się jednolite. NA tym etapie powinno być już gęste, ale nadal zbyt płynne, żeby pracować z nim od razu.
Po połączeniu składników, zbierz resztki mąki ze ścianek miski za pomocą sylikonowej szpatułki. Miskę z ciastem szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc. W tym czasie ciasto zestali się i nabierze struktury, która pozwoli nam je wałkować bez większych problemów.
Następnego dnia zabierz się za wycinanie i wypiekanie pierniczków. Ciasto podziel na kilka części i pracuj z nim partiami. Każdą partię ciasta wyłóż na solidnie podsypany mąką blat. Posyp mąką też wałek i wierzch ciasta na pierniczki. Resztę ciasta trzymaj w tym czasie w lodówce. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj w duży płat o grubości około 3 milimetrów.
Po osiągnięciu odpowiedniej grubości ciasta wytnij pierniczki. Za każdym razem zanurzaj krawędź foremki w mące, żeby uniknąć przyklejenia się do nich ciasta. Jeśli tak jak ja, używasz różnych kształtów, zwróć uwagę na to, żeby foremki były zbliżonych rozmiarów, dzięki czemu unikniesz problemów w trakcie pieczenia. Wycięte pierniczki omieć delikatnie pędzelkiem z nadmiaru mąki, a resztę ciasta zagnieć w kulę i odstaw do lodówki, do lekkiego schłodzenia. Gotowe pierniczki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i ułóż je w około 2 cm odstępach.
Blaszkę z pierniczkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 9 minut. Dokładny czas pieczenia będzie zależeć od rozmiarów pierniczków. Gotowe pierniczki wyjmij z piekarnika i odstaw na blaszce do lekkiego przestudzenia i zestalenia, po czym przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie.
Przygotuj polewę. 100 g ciemnej czekolady (72%) zalej 50 ml mleka i dodaj do niej 50 g masła. Naczynie wstaw do mikrofali na około 90 sekund, na pełną moc, aż jego zawartość utworzy jednolity płyn. Czekoladę wraz z dodatkami mieszaj co 15, 20 sekund, żeby się nie przypaliła.
Gotową polewę odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia, po czym przełóż ją do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego z obciętym rożkiem i udekoruj nią pierniczki. Udekorowane pierniczki odstaw na godzinę lub dwie do zastygnięcia polewy.
Smacznego!