Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysty keks jogurtowy z malinami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28387
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28387
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Maliny przebierz, opłucz na sitku, osącz i osusz na ściereczce. Jajka wbij do metalowej miseczki. Dodaj cukier. Miseczkę postaw nad garnkiem z parującą wodą. Żółtka z cukrem ubijaj mikserem, aż masa stanie się jasnokremowa i puszysta. Wtedy zdejmij ją z kąpieli wodnej i wystudź, ciągle ubijając.
Następnie porcjami domieszaj olej i jogurt. Dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Mąkę przesiej z proszkiem, wsyp do masy jajeczno-jogurtowej. Mieszaj mikserem, aż się połączą.
Maliny oprósz mąką. Domieszaj do ciasta. Foremkę do keksów posmaruj tłuszczem, oprósz kaszą manną. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto udekoruj malinami.Źródło: Naj