Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Puszysty placek z rabarbarem"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Łodygi rabarbaru starannie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie obierz i pokrój na pięciocentymetrowe kawałki. Do rondelka włóż masło lub margarynę, roztop. Odstaw, by wystygło.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć, wlej jogurt oraz przestudzony roztopiony tłuszcz, wymieszaj mikserem. Następnie w 3-4 partiach do masy dodaj wymieszane suche . Całość miksuj jeszcze chwilę na średnich obrotach, aż ciasta dokładnie się połączą.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Na wierzchu rozłóż kawałki rabarbaru. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Wstaw tortownicę, piecz 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostaw na kilka minut w ciepłym piekarniku a następnie wystudź na kratce. Tuż przed podaniem ciasto delikatnie oprósz cukrem pudrem.
80 minut. Porcja: 200 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie