Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny i delikatny sernik na orzechowym cieście z kratką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie :)
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 220
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 132
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27979
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 220
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 132
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27979
Składniki
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. <br /> Ciasto dzielimy na 2 części .Jedną wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki posmarowanej i posypanej bułką tartą. Drugą wstawiamy do lodówki.
MASA<br /> <br /> Żółtka ucieramy z cukrem i masłem lub margaryną,dodajemy mąkę ziemniaczaną i zmielony twaróg. Wszystko dokładnie miksujemy.
Białka (7szt) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Łączymy całość delikatnie mieszając łyżką.
Masę wykładamy na ciasto.
Z lodówki wyciągamy drugi kawałek ciasta,wałkujemy cienko i kroimy na paski .Z pasków układamy kratkę. Kratkę smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i po około 15 minutach wyciągamy sernik.
Do miski dajemy sok z cytryny i wodę,i dodajemy cukier puder tak by powstał biały,lejący lukier.<br /> Lukrem smarujemy kratkę na serniku.
Ostudzony sernik dajemy do lodówki <br /> i gotowe.