Puszysty, mięciutki i lekki jak chmurka. Idealny sernik na majówkę i komunię. Borówki dodają delikaty kwaskowy smak.
Puszysty sernik z mlekiem w proszku i borówkami
Składniki
spód
- krakersy solone 50 g
- herbatniki pełnoziarniste 200 g
- masło 100 g
- 1 płaska łyżka kawy INKI
sernik
- ser z wiaderka 1 kg
- 6 jajek
- budyń waniliowy 60 g
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- drobny cukier 200 g
- olej 190 ml
- mleko 375 ml
- mleko w proszku 170 g
- szczypta soli
- borówki ok. 350 g
Składniki
spód
- krakersy solone 50 g
- herbatniki pełnoziarniste 200 g
- masło 100 g
- 1 płaska łyżka kawy INKI
sernik
- ser z wiaderka 1 kg
- 6 jajek
- budyń waniliowy 60 g
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- drobny cukier 200 g
- olej 190 ml
- mleko 375 ml
- mleko w proszku 170 g
- szczypta soli
- borówki ok. 350 g

Etapy przygotowania
Blacha 33X 22, wyłożona papierem do pieczenia. Spód. Krakersy. kawę i herbatniki lekko zmiksować, wlać rozpuszczone, ostudzone masło. Zmiksować na mokry piasek. Ciasto przesypać do blaszki wyrównać i lekko przyklepać. Odstawić do lodówki. Sernik. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. W 22-25 cm misce zmiksować serek, żółtka, budyń i cukier waniliowy. Dalej partiami wlewać mleko z olejem i mieszać trzepaczką, tylko do połączenia. Wsypać mleko w proszku, dalej mieszając trzepaczką.
Białka ubić z solą, potem cały czas ubijając partiami dodawać cukier. Białko powinno być sztywne i szkliste. Do masy serowej partiami dodawać pianę. Mieszamy delikatnie trzepaczką. Sernik wylać na blachę z ciastem, równomiernie rozsypać borówki.
Piec w kąpieli wodnej w 170 C ok. 75 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)


Składniki
- krakersy solone 50 g
- herbatniki pełnoziarniste 200 g
- masło 100 g
- 1 płaska łyżka kawy INKI
- ser z wiaderka 1 kg
- 6 jajek
- budyń waniliowy 60 g
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- drobny cukier 200 g
- olej 190 ml
- mleko 375 ml
- mleko w proszku 170 g
- szczypta soli
- borówki ok. 350 g
Blacha 33X 22, wyłożona papierem do pieczenia. Spód. Krakersy. kawę i herbatniki lekko zmiksować, wlać rozpuszczone, ostudzone masło. Zmiksować na mokry piasek. Ciasto przesypać do blaszki wyrównać i lekko przyklepać. Odstawić do lodówki. Sernik. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. W 22-25 cm misce zmiksować serek, żółtka, budyń i cukier waniliowy. Dalej partiami wlewać mleko z olejem i mieszać trzepaczką, tylko do połączenia. Wsypać mleko w proszku, dalej mieszając trzepaczką.
Białka ubić z solą, potem cały czas ubijając partiami dodawać cukier. Białko powinno być sztywne i szkliste. Do masy serowej partiami dodawać pianę. Mieszamy delikatnie trzepaczką. Sernik wylać na blachę z ciastem, równomiernie rozsypać borówki.
Piec w kąpieli wodnej w 170 C ok. 75 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.