Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty i mało słodki.
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 751
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 31
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 285
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 120
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 751
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 31
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 285
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 120
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w tortownicy o średnicy 26 cm, po wystudzeniu kroimy na 3 plastry. Ja dziele surowe ciasto na 3 części i każdy biszkopt piekę oddzielnie ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Krem: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając na końcu cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie odsączamy z zalewy (zalewy nie wylewamy), można je lekko wytrzeć papierowym ręcznikiem, i kroimy w kosteczkę(zostawiłam 2 połówki do dekoracji). Do ubitej śmietany wlewamy wystudzoną żelatynę, chwilę miksujemy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy łyżką. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i wlewamy wystudzoną galaretkę. Każdy płat biszkoptu nasączamy zalewą z brzoskwiń i przekładamy kremem. Na wierzchu i po bokach tortu smarujemy lekko stężałą pianką brzoskwiniową. Dekorujemy według uznania. Ja górę tortu przyozdobiłam pokrojoną w plasterki brzoskwinią z zalewy i galaretką pokrojoną w kostkę, boki płatkami migdałów. Tort wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!