Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pieczone jabłuszka w cieście. Niektórzy nazywają je jabłkami w szlafroczkach, u mnie w domu mówiło sie na nie rożki z jabłkami, bo na początku mama zamykała je w trójkąt. Są kruche a jednocześnie delikatne - rozpływają się w ustach. Z podanych proporcji wychodzi ok 25 sztuk.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5235
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 809
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11633
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5235
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 809
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11633
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Do lekko podgrzanej (letniej, nie gorącej) śmietany dodać cukier, łyżkę mąki i drożdże. Dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut.
Jak drożdże "ruszą" dodać pozostałą mąkę oraz tłuszcz i sól. Dobrze wyrobić ciasto - powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić na 0,5 godz.
W tym czasie przygotować jabłka, obrać i pokroić każde na kilka części. Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Ciasto rozwałkować na grubość 4mm i pokroić na kwadraty o boku ok.10/10cm.Na każdym położyć kawałek jabłka.
Rogi ciasta zlepić - jak kopertę.
Układać na blasze wyłożonej pergaminem w lekkim odstępie, bo nieznacznie urosną. Odczekaj jeszcze 10 min, wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 10-15 minut w temp 180 stopni z termoobiegiem, do ładnego zrumienienia.
Po upieczeniu posyp obficie cukrem pudrem.