Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pieczone jabłuszka w cieście. Niektórzy nazywają je jabłkami w szlafroczkach, u mnie w domu mówiło sie na nie rożki z jabłkami, bo na początku mama zamykała je w trójkąt. Są kruche a jednocześnie delikatne - rozpływają się w ustach. Z podanych proporcji wychodzi ok 25 sztuk.
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 197
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15235
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 197
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15235
Składniki
Do lekko podgrzanej (letniej, nie gorącej) śmietany dodać cukier, łyżkę mąki i drożdże. Dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut.
Jak drożdże "ruszą" dodać pozostałą mąkę oraz tłuszcz i sól. Dobrze wyrobić ciasto - powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić na 0,5 godz.
W tym czasie przygotować jabłka, obrać i pokroić każde na kilka części. Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Ciasto rozwałkować na grubość 4mm i pokroić na kwadraty o boku ok.10/10cm.Na każdym położyć kawałek jabłka.
Rogi ciasta zlepić - jak kopertę.
Układać na blasze wyłożonej pergaminem w lekkim odstępie, bo nieznacznie urosną. Odczekaj jeszcze 10 min, wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 10-15 minut w temp 180 stopni z termoobiegiem, do ładnego zrumienienia.
Po upieczeniu posyp obficie cukrem pudrem.