Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Pyszny Jabłecznik Na Półkruchym Cieście
  • Ciasta
  • Przepis na

Pyszny Jabłecznik Na Półkruchym Cieście

07.10.2023 Odsłon: 418
5.0 (1 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
I Super Woman
I Super Woman

Dziś chcę Wam przedstawić pyszny i prosty przepis na jabłecznik na półkruchym cieście. Czas przygotowania jak i cały proces wyrabiania ciasta jest naprawdę szybki i zajmie około pół godziny, nie licząc pieczenia i chłodzenia ciasta. Ja do mojej szarlotki użyłam musu jabłkowego z własnych zapasów oraz lekko kwaskowych niezbyt twardych jabłek.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Silikonowa lub drewniana stolnica, wałek, blaszka czarna 20x30 cm, nóż, siekaczka, sitko do przesiania mąki i proszku do pieczenia

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2169

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11664

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 63

do 60 min 60 min
2
Bengalski
Bengalski
Dodatki

Yello Bengal Blast

Dodatki Yello Bengal Blast

Kwintesencja i esencja, powab, urok, czar, prezencja. Przepycha po prostu. No...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 103

> 60 min >60 min
4
izaa_a
izaa_a
Desery

Babka cytrynowa

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał

Odsłon: 742679

do 60 min 60 min
1237
smaker
smaker
Przekąski

Zapiekane tortille

Przekąski Zapiekane tortille

Zapiekane tortille to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Możesz przygotować...

  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Oregano
  • Kiełbasy

Odsłon: 4234

do 30 min 30 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2169

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11664

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 63

do 60 min 60 min
2
Bengalski
Bengalski
Dodatki

Yello Bengal Blast

Dodatki Yello Bengal Blast

Kwintesencja i esencja, powab, urok, czar, prezencja. Przepycha po prostu. No...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 103

> 60 min >60 min
4
izaa_a
izaa_a
Desery

Babka cytrynowa

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał

Odsłon: 742679

do 60 min 60 min
1237
smaker
smaker
Przekąski

Zapiekane tortille

Przekąski Zapiekane tortille

Zapiekane tortille to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Możesz przygotować...

  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Oregano
  • Kiełbasy

Odsłon: 4234

do 30 min 30 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Pyszny Jabłecznik Na Półkruchym Cieście
Autor:
I Super Woman
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Czas Przygotowania
  • ok 7 min mieszenie ciasta
  • 1 godzina chłodzenie ciasta
  • 5 min wałkowanie i ułożenie na blasze
  • 5 min obranie i pokrojenie jabłek
  • ok 30-35 min. pieczenie
Stopień Trudności
  • Jabłecznik jest prosty w przygotowaniu i pieczeniu, nie wymaga szczególnych umiejętności kucharskich, czy cukierniczych Jak upieczesz raz, kolejne zrobisz szybciej i lepiej Najtrudniej jest zacząć, a potem już dochodzi się do wprawy
Składniki:
  • 500 gr mąki tortowej, typ 550 lub 500
  • 1 słoik litrowy gotowego musu jabłkowego
  • 4 szt jabłek, obranych, pokrojonych w kostkę
  • 15 dag zimnego masła
  • 10 dag zimnego smalcu
  • 3 łyżki zimnej kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru pudru (może być mniej jeśli posłodzicie jabłka)
  • 2 łyżki zwykłego cukru do dosłodzenia pokrojonych jabłek
  • 2 surowe żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 1 galaretka cytrynowa
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  • Wsyp cukier puder i szczyptę soli
  • Zimne masło i smalec pokrój w małą kostkę i dodaj do mąki i bez używania dłoni przesiekaj siekaczką ciasto do uzyskania drobnej kruszonki
  • Dodaj jajka oraz śmietanę, podsypuj mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy
  • Teraz dłonią szybko wyrób ciasto, posyp je mąką, aby nie przykleiło się do folii spożywczej podziel na dwie części, zawiń w folię i odłóż do lodówki na 1 godzinę
  • W międzyczasie obierz i pokrój jabłka, skrop sokiem z cytryny, aby nie pociemniały, posyp cukrem i cynamonem
  • Przygotuj sobie formę, wyłóż papierem do pieczenia (ja używam papieru, szczególnie wtedy, gdy piekę ciasta z owocami, kwaskowość owoców w kontakcie z metalem może wywołać niepożądane reakcje chemiczne)
  • Po godzinie, czystą stolnicę posyp mąką, wyjmij jedną połowę ciasta z lodówki (drugą włóż do zamrażalnika na 15 min)
  • Włącz piekarnik na temp 170 stopni, góra – dół
  • Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, nawiń na wałek i rozwiń z wałka na blasze, uzupełnij rogi tak, aby całość wyglądała estetycznie i apetycznie, zrób dziurki widelcem
  • Mus jabłkowy rozłóż równomiernie na całości, posyp umiarkowanie cynamonem oraz całą suchą galaretką
  • Na mus ułóż pokrojone jabłka
  • Wyjmij drugą część ciasta z zamrażalnika, zetrzyj ciasto na grubych oczkach tarki równomiernie rozprowadź na jabłkach, lub palcami rwij tak jak na kruszonkę
  • Piecz w temp 170 stopni ok 30-35 min ️ do uzyskania ciemno złotego koloru
Sposób przygotowania:
1

Na stolnicy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia Wsyp cukier puder i szczyptę soli Zimne masło i smalec pokrój w małą kostkę i dodaj do mąki i bez używania dłoni przesiekaj siekaczką ciasto do uzyskania drobnej kruszonki Dodaj jajka oraz śmietanę, podsypuj mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy Teraz dłonią szybko wyrób ciasto, posyp je mąką, aby nie przykleiło się do folii spożywczej podziel na dwie części, zawiń w folię i odłóż do lodówki na 1 godzinę.

2

W międzyczasie obierz i pokrój jabłka, skrop sokiem z cytryny, aby nie pociemniały, posyp cukrem i cynamonem Przygotuj sobie formę, wyłóż papierem do pieczenia (ja używam papieru, szczególnie wtedy, gdy piekę ciasta z owocami, kwaskowość owoców w kontakcie z metalem może wywołać niepożądane reakcje chemiczne).

3

Po godzinie, czystą stolnicę posyp mąką, wyjmij jedną połowę ciasta z lodówki (drugą włóż do zamrażalnika na 15 min) Włącz piekarnik na temp. 170 stopni, góra – dół Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, nawiń na wałek i rozwiń z wałka na blasze, uzupełnij rogi tak, aby całość wyglądała estetycznie i apetycznie, zrób dziurki widelcem Mus jabłkowy rozłóż równomiernie na całości, posyp umiarkowanie cynamonem oraz całą suchą galaretką.

4

Na mus ułóż pokrojone jabłka Wyjmij drugą część ciasta z zamrażalnika, zetrzyj ciasto na grubych oczkach tarki równomiernie rozprowadź na jabłkach, lub palcami rwij tak jak na kruszonkę

5

Piecz w temp. 170 stopni ok. 30-35 min ️ do uzyskania ciemno złotego koloru

6

A tak wygląda po upieczeniu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki