Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś chcę Wam przedstawić pyszny i prosty przepis na jabłecznik na półkruchym cieście. Czas przygotowania jak i cały proces wyrabiania ciasta jest naprawdę szybki i zajmie około pół godziny, nie licząc pieczenia i chłodzenia ciasta. Ja do mojej szarlotki użyłam musu jabłkowego z własnych zapasów oraz lekko kwaskowych niezbyt twardych jabłek.
Silikonowa lub drewniana stolnica, wałek, blaszka czarna 20x30 cm, nóż, siekaczka, sitko do przesiania mąki i proszku do pieczenia
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 715
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 311
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 104
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 715
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 311
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 104
Składniki
Na stolnicy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia Wsyp cukier puder i szczyptę soli Zimne masło i smalec pokrój w małą kostkę i dodaj do mąki i bez używania dłoni przesiekaj siekaczką ciasto do uzyskania drobnej kruszonki Dodaj jajka oraz śmietanę, podsypuj mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy Teraz dłonią szybko wyrób ciasto, posyp je mąką, aby nie przykleiło się do folii spożywczej podziel na dwie części, zawiń w folię i odłóż do lodówki na 1 godzinę.
W międzyczasie obierz i pokrój jabłka, skrop sokiem z cytryny, aby nie pociemniały, posyp cukrem i cynamonem Przygotuj sobie formę, wyłóż papierem do pieczenia (ja używam papieru, szczególnie wtedy, gdy piekę ciasta z owocami, kwaskowość owoców w kontakcie z metalem może wywołać niepożądane reakcje chemiczne).
Po godzinie, czystą stolnicę posyp mąką, wyjmij jedną połowę ciasta z lodówki (drugą włóż do zamrażalnika na 15 min) Włącz piekarnik na temp. 170 stopni, góra – dół Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, nawiń na wałek i rozwiń z wałka na blasze, uzupełnij rogi tak, aby całość wyglądała estetycznie i apetycznie, zrób dziurki widelcem Mus jabłkowy rozłóż równomiernie na całości, posyp umiarkowanie cynamonem oraz całą suchą galaretką.
Na mus ułóż pokrojone jabłka Wyjmij drugą część ciasta z zamrażalnika, zetrzyj ciasto na grubych oczkach tarki równomiernie rozprowadź na jabłkach, lub palcami rwij tak jak na kruszonkę
Piecz w temp. 170 stopni ok. 30-35 min ️ do uzyskania ciemno złotego koloru
A tak wygląda po upieczeniu.