Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam ciasta z rabarbarem, szczególnie kruche. Zawsze z niecierpliwością czekam na sezon rabarbarowy.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 93
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2719
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 750
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 992
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 93
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2719
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 750
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 992
Składniki
· Z żółtek, mąki pszennej, cukru brązowego, masła, sody oczyszczonej zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części ( jedna większą, drugą mniejszą). Wstawić ciasto na 30 minut do lodówki. · Przygotować rabarbar: umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na drobne kawałki. Zasypać rabarbar cukrem białym kryształem i odstawić na 20 minut. · Przygotować blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na papier większą część ciasta z lodówki ( można je rozwałkować, bądź też rozprowadzić ręką ). Następnie wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiec 10-15 minut. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. · Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, następnie na bułkę wyłożyć odsączony z soku rabarbar. · Z białek ubić pianę ( można dodać szczyptę soli, ale niekoniecznie), do ubitej piany dodać galaretkę owocową ( u mnie morelowa, bo akurat taką miałam w domu ) + trochę cukru, jeśli ktoś lubi słodkie. Ubitą pianę wyłożyć na rabarbar. · Na pianę położyć pozostałe z lodówki ciasto ( osobiście skubałam małe cząstki i kładłam na pianę ). · Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 35 minut do zrumienienia. · Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. · SMACZNEGO !!!