Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rozpływające się w ustach ciasto do niedzielnej kawki
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4342
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 197
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4342
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 197
Składniki
Białka ubijamy na pianę i dodajemy stopniowo cukier, a następni żółtka. zaraz po tym dodajemy olej i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy robotem.
Gdy mamy gotowe ciasto jak wyżej wylewamy 2/3 ciasta na blachę nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą
Przygotowany wcześniej rabarbar ( ja kroję w kostkę i zasypuję niewielką ilością cukru 15 minut przed przygotowaniem ciasta) wykładamy na rozlane ciasto , następnie wylewamy pozostałą część ciasta. Rabarbar dodany właśnie w ten sposób nie jest suchy w cieście tylko soczysty, rozpływający sie w ustach. Nie układajmy więc rabarbaru na wierzch ciasta.
Następnym krokiem jest przygotowanie kruszonki ( 4 łyżki masła roztopionego, 8 łyżek mąki, 4 łyżki cukru pudru) wyrabiamy kruszonkę i posypujemy nią nasze ciasto
Teraz możemy wstawiać ciasto do nagrzanego do 170 st piekarnika, pieczemy ok 45 minut. Można zaglądąc:) Po upieczeniu ciasta , ciepłe polewamy lukrem ( pół szklanki cukru pudru z odrobiną gorącej wody )
Wychodzi cudo jak na obrazku. Polecam !!!palce lizać:)