Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21920
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 150
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 338
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 454
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21920
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 150
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 338
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 454
Składniki
Do większej miski wsypujemy mąkę. Na środku robimy dziurkę do której rozkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem. Na środek wlewamy pół szklanki ciepłego mleka przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie do miski dodajemy pozostałe składniki jajko, mleko, sól i wszystko razem mieszamy lub miksujemy. Na koniec można dodać pokrojone w kosteczkę jabłka chyba, że jabłka kładziecie bezpośrednio na smażone placuszki. Miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięci na ok. godzinę. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. Nakładamy łyżką zanurzoną w gorącym oleju lub wodzie, dzięki temu ciasto będzie ładnie odchodziło od łyżki. Smażymy na małym lub średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Gotowe wyciągamy na ręcznik papierowy a następnie posypujemy sporą ilością cukru pudru.