Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tanie, pyszne kokosowe ciasto, łatwe i szybkie do wykonania :)
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44605
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181979
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 189
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44605
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181979
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 189
Składniki
W 1 szklance zimnego mleka rozpuścić obie mąki i dobrze wymieszać. 2 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zacznie się gotować wlewać powoli zimne mleko z rozpuszczonymi mąkami i mieszać ciągle aż masa zgęstnieje - zrobi się budyń.
Odstawić budyń do ostygnięcia.
Międzyczasie na patelnię wlać olejek migdałowy i na małym ogniu podpiec na nim 1 paczkę wiórków kokosowych.
Do wystudzonego budyniu dodawać małymi cząstkami 1 kostkę masła (proszę wyjąć wcześniej z lodówki żeby nie było bardzo twarde) i miksować mikserem do osiągnięcia jednolitej masy. Do tak przygotowanej masy na samym końcu dodajemy podpieczone wiórki kokosowe i mieszamy już łyżką.
Na wysmarowanej lekko tłuszczem blaszce układamy krakersy, na nie wykładamy przygotowaną masę dość cieńko (mniej więcej na grubość ok. 0,5 - 1 cm), potem znowu kładziemy warstwę krakersów lekko je dociskając do masy, i na krakersach rozsmarowujemy pozostałą masę. Na sam wierzch masy sypiemy wiórki kokosowe z drugiej paczki (te nie podpieczone) w ilości mniej więcej pół paczki.
Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Szczerze mówiąc im dłużej stoi w lodówce, tym jest smaczniejsze. Ja przygotowuję je na 2 dni przed planowanym podaniem. Wtedy krakersy są jużmięciutkie. Smacznego ! :)