Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto i łatwe w przygotowaniu
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 111
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 3517
Kurczak faszerowany brokułem i serem to pyszne i efektowne danie, które łączy...
Odsłon: 900
Szaszłyki z kurczaka w boczku – pyszne i soczyste danie na każdą okazję Szuka...
Odsłon: 2600
Pomidory to prawdziwy skarb lata, pełne smaku i aromatu, który możemy zachowa...
Odsłon: 1331
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 111
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 3517
Kurczak faszerowany brokułem i serem to pyszne i efektowne danie, które łączy...
Odsłon: 900
Szaszłyki z kurczaka w boczku – pyszne i soczyste danie na każdą okazję Szuka...
Odsłon: 2600
Pomidory to prawdziwy skarb lata, pełne smaku i aromatu, który możemy zachowa...
Odsłon: 1331
Składniki
Truskawki starannie umyć, osączyć odszypułkować.
Z białek ubić sztywną pianę i nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Następnie mieszając łyżką, porcjami dodawać żółtka, a potem-mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu starannie wymieszać tę masę z sokiem z cytryny, przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy26-28 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec około 25 minut (nie otwierać piekarnika ). Następnie podwyższyć temperaturę do 180 C i dopiec ciasto. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty równej grubości. Górny blat pokruszyć i wymieszać z ajerkoniakiem. Płatki migdałowe lekko zrumienić na suchej patelni. Zimną śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym ciastem oraz dwiema łyżami płatków migdałowych.
Dolny blat nasączyć herbatą. Ułożyć na nim pokrojone truskawki, posypać cukrem pudrem i przykryć przygotowaną masą, tworząc kopułę. Posypać resztą płatków migdałowych.