Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto i łatwe w przygotowaniu
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3474
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14760
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3474
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14760
Składniki
Truskawki starannie umyć, osączyć odszypułkować.
Z białek ubić sztywną pianę i nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Następnie mieszając łyżką, porcjami dodawać żółtka, a potem-mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu starannie wymieszać tę masę z sokiem z cytryny, przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy26-28 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec około 25 minut (nie otwierać piekarnika ). Następnie podwyższyć temperaturę do 180 C i dopiec ciasto. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty równej grubości. Górny blat pokruszyć i wymieszać z ajerkoniakiem. Płatki migdałowe lekko zrumienić na suchej patelni. Zimną śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym ciastem oraz dwiema łyżami płatków migdałowych.
Dolny blat nasączyć herbatą. Ułożyć na nim pokrojone truskawki, posypać cukrem pudrem i przykryć przygotowaną masą, tworząc kopułę. Posypać resztą płatków migdałowych.