Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z paru ,,resztek" powstało jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek jadłam i robiłam. Czekoladowy spód jest delikatny i kruchy dzięki użyciu mąki kukurydzianej, a góra chrupiąca przez słonecznik i ciągnąca dzięki karmelowi.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 273
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21775
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 273
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21775
Składniki
1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej spora szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 1 jajko 100 g masła 2 płaskie łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub inki (ja użyłam inkę) 1 łyżeczka sody karmel: 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 50 g masła 2 łyżki śmietany 18% 150 g łuskanego słonecznika ok 1 - 1,5 szkl wiórek kokosowych Do miski przesiewamy obie mąki z sodą, dodajemy cukier, kawę, kakao, sól, masło i robotem kuchennym łączymy ze sobą. Jajko roztrzepujemy razem ze śmietaną i dodajemy do suchych składników. Całość łączymy ze sobą mikserem (mieszadłem), zlepiamy w kulkę i wkładamy do lodówki na ok 1 godz.
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i doprowadzamy do jego lekkiego rozpuszczenia, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy kokos i słonecznik.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Tortownicę o średnicy 30cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i ciastem. Spód podpiekamy ok 15 minut. Po tym czasie na wierzch wykładamy karmel ze słonecznikiem i kokosem. Całość podpiekamy kolejne 20 - 25 minut.