Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Razowiec jarmużowo-ziemniaczany"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 57
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 65
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 302
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 57
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 65
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 302
Składniki
Mąkę wsyp do miski. Dodaj pokrojone na kawałki masło, szczyptę soli, wbij jajko. wymieszaj mikserem z końcówkami w kształcie haka. Przenieś na stolnicę i szybko wyrób ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 min.
Szalotki obierz, pokrój w kostkę. Czosnek także obierz, posiekaj. Jarmuż wypłucz, osusz. Pousuwaj stwardniałe części z liści, resztę pokrój w paski. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w jak najcieńsze plasterki.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojony jarmuż, wlej ocet i smaż ok. 5 min, aż listki zmiękną. Przypraw solą, pieprzem, zielem angielskim. Jarmuż wystudź. Wymieszaj z ricottą i orzechami włoskimi. Masę przypraw muszkatem.
Ciasto rozwałkuj na okrągły placek. Przenieś go na wyłożoną pergaminem blachę. Na środek wyłóż jarmuż. Przykryj ziemniakami. Brzegi placka zawiń na wierzch. Wszystko posmaruj oliwą, posyp listkami tymianku. Piecz 40 min w 180 st.Źródło: Tina