Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rijstevlaai to smaczny, drożdżowy placek z nadzieniem z ryżu na mleku. W sklepach można już kupić Milchreis, czyli mleczny ryż, idealny do przygotowania ryżowego puddingu. Dobrze, żeby ryż miał okrągłe ziarenka i kleistą konsystencję jak np. na risotto.
Składniki
Ciasto: Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć do niego drożdże i wsypać łyżkę cukru. Posypać odrobiną( 1-2 łyżki) mąki i zostawić na 15 minut pod przykryciem. Masło rozpuścić i ostudzić, nie może być za gorące. Dodać do zaczynu. Wbić jajka i wsypać sól, pozostały cukier i mąkę. Ewentualnie dodać trochę więcej mąki. Ciasto dobrze zagnieść i odstawić na 35- 45 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem.
Nadzienie: Mleko zagotować. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 30- 35 minut do miękkości. Często mieszać i uważać, żeby nie przypalić. Wystudzić. Jajka rozdzielić. Żółtka i szczyptę soli dodać do wystudzonego ryżu. Wsypać cukier, cukier waniliowy i budyń, wymieszać. Dodać masło, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z ryżem.
Pieczenie: Okrągłą formę np. 24 cm wysmarować tłuszczem lub dobrze wyłożyć papierem do pieczenia. Drożdżowe ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Położyć na foremkę i zrobić brzeżek. Nadzienie z ryżu wyłożyć na drożdżowy placek i lekko wyrównać. Ewentualnie dodać kawałki jabłek i lekko wcisnąć w nadzienie, żeby się nie przypaliły. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę( u mnie wystarczyło 45 minut). Ochłodzić w foremce przez godzinę.