Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te rogaliki są pracochłonne i bardzo kaloryczne. Mają w swoim składzie aż 40 dag masła.Robi się je przez dwa dni. Pierwszego dnia przygotowuje się ciasto, które aż trzykrotnie chłodzi się przez godzinę w lodówce a po każdym chłodzeniu- ściera się po 10 dag masła. Warto się jednak potrudzić bo rogale są bardzo smaczne, ciasto się "listkuje". Do tego przesmaczna masa z białego maku z mnóstwem bakalii.
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 29
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 29
Składniki
Do miski przesiać mąkę. Dodać roztrzepane jajka, sól, cukier puder i podgrzane mleko w którym rozpuściłam drożdże. Zagnieść ciasto. Na koniec wlać rozpuszczone, letnie masło i ponownie zarobić. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Po wyrośnięciu - rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 jego powierzchni zetrzeć 100 g masła. Zwinąć w kopertę . Owinąć folią i włożyć ciasto do lodówki na 60 minut. Czynność powtarzać trzykrotnie.Za każdym razem ścierać 100 g masła. Odstawić do lodówki na całą noc.
Mak przepłukać,przełożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, by przykryła mak. Gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Zestawić z ognia pod przykryciem do ostygnięcia. Dokładnie odcedzić na sicie wyłożonym ściereczką. Zmielić razem z wcześniej namoczonymi rodzynkami , suszoną żurawiną, migdałami i skórką pomarańczową. Śmietanę przelać do głębokiej patelni, dodać cukier i zmielone biszkopty. Podgrzać, często mieszając. Ostudzić,Połączyć z masą makową. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Pociąć na wąskie, długie "trójkąty".Nakładać farsz. Zwijać rogaliki. Układać na blasze wyłożonej papierem. Odczekać 10-15 minut aż ponownie podrosną. Posmarować żółtkiem z dwoma łyżkami mleka. Piec 20 minut w 180 stopniach. Zimne oblać lukrem i obsypać mielonymi migdałami, orzechami i smażoną skórką pomarańczową lub cytrynową.